Džatky sú spišskou regionálnou špecialitou, jedlo chudobných, na ktoré potrebujete len zemiaky, múku a kus slaniny. Samozrejme, v minulosti slanina nebola na každý deň, takže sa podávali len omastené, možno s troškou opraženej cibule. Ich príprava je hračkou a ideálne je, keď pri tom pomáha celá rodina. Nebojte sa zapojiť aj deti, „guľkanie“ džatiek je pre decká zábavou.
Na džatky budete potrebovať:
1kg zemiakov
6 lyžíc polohrubej múky
slaninu
alebo
maslo, kyslú smotanu, pažitku, či jarnú cibuľku na dozdobenie
A takto na to:
- Očistené zemiaky narežte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú hotové sceďte ich. Nie úplne, trochu vody by ste mali nechať.
- Pridajte tak 6 vrchovatých lyžíc polohrubej múky, premiešajte, zakryte prikrývkou a nechajte 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde teplotnou úpravou. Zemiaky potom poriadne popučte, ak je to potrebné a masa je príliš riedka pridajte ešte múku. Tu je veľmi ťažké povedať presnú dávku múky, veľmi záleží na tom, aké sú zemiaky, ktoré ste použili. Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guličky o veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.
- Rukami tvarujte guličky, ukladajte ich do jednej väčšej misy. Je fajn, keď vám pri tvarovaní pomôžu aj ostatní členovia rodiny. Nebojte sa zapojiť aj deti, je to jednoduché a bude to pre nich zábava.
- Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osoľte, omastite rozpusteným maslom a trochou slaniny. Tu sa už fantázii medze nekladú, slaninu môžete vynechať a nahradiť ju opraženou cibuľkou, prípadne džatky posypte pažitkou, jarnou cibuľkou alebo dozdobte dobrou kyslou smotanou.
- A viete čo? Geniálne sú opražené na masti. S dobrým domácim mliekom k tomu. Je to tak.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.