frittata

Sobotná klobásová frittata

Pár dní dozadu som sa cestou z práce potreboval zastaviť v supermarkete pre nejaké drobnosti. Pred vchodom do obchodu stál veľký bielomodrý pruhovaný stánok a v ňom na dlhom pulte naukladané všakovaké dobroty. Jaternice, tlačenka, šunky všetkého druhu, salámy a hlavne nepreberné množstvo klobás. Všetko domáce poctivé výrobky nejakého mäsiara z juhu od Komárna. Nevedel som, čo skôr si vybrať. Nakoniec som sa rozhodol pre vzduchom sušenú šunku, niečo na spôsob prosciutta, a tiež pre pár asi štyridsať centimetrových klobások. 

Okay, priznávam, toto je zatiaľ môj piaty recept na blogu a znova v ňom hrá hlavnú úlohu údenina. Tie vraj nie sú zdravé, ale aké sú chutné!! Navyše zastávam názor, že keď sa ku všetkému staviate s mierou, nič vám nemôže ublížiť. Takže si zožeňte dobrú kvalitnú domácu klobásu a poďte si so mnou pripraviť jednoduchú klobásovú frittatu.

Frittata je talianska vaječná omeleta, ktorá sa od tej francúzskej líši hlavne v tom, že ju musíme dôkladne prepiecť. Existujú stovky receptov na frittatu, častokrát je bezmäsitá, zeleninová, alebo bylinková, kombinovaná so syrom a smotanou alebo mliekom. A zatiaľčo pri jej francúzskej sesternici potrebujete trochu kumštu, tú taliansku zvládne každý.

klobasova frittata

Na klobásovú frittatu budete potrebovať:
2 vajcia, ideálne domáce
1 domácu klobásku
1dcl mlieka alebo smotany
menšiu červenú cibuľu
mozzarellu
1 chilli papričku
petržlenovú vňať
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

 

02-03-IMG_3865


A takto na to:

  • Ako som už spomenul, medzi klasickou omeletou a frittatou sú zásadné rozdiely. Frittata musí byť poriadne prepečená a tiež pri nej nie je potrebné vajcia vyšľahať stopercentne. Na škodu určite nie sú ani kusy bielka a žĺtka. Pripravte si všetky ingrediencie, v miske vyšľahajte vajcia spolu s mlieko, či smotanou, okoreňte a osoľte.
  • Na panvici usmažte chilli a klobásu nakrájanú na kolieska. Pri výbere panvice dbajte na to, aby bola vhodná aj do rúry, keďže na záver budeme frittatu zapekať. Keď je klobása z oboch strán opečená zalejte ju vajciami, sem tam ich spočiatku potrhajte a na miernom ohni pomaly pečte.
  • Navrch vajec pridajte na kolieska nakrájanú cibuľku a mozzarellu a dozdobte petržlenovou vňaťou. Pečte asi 10 minút, stále na miernom ohni. Kým sa frittata pečie, predhrejte si rúru na 250 stupňov, použite len horný ohrev a gril.
  • Keď máte pocit, že vajcia sú už hotové presuňte panvicu do rúry a pod grilom ju nechajte asi 3 minúty. Frittata je teraz hotová a vy sa môžete pustiť do raňajok, podávajte s pečivom, alebo čerstvou zeleninou.

 

 

03-04-IMG_3868

05-06-IMG_3885

 

07-08-IMG_3906

 

08-09-IMG_3916

 

10-11-IMG_3925

 

Kamil

Vaše komentáre