Veľkonočná paska

Veľkonočná paska

Pripravili sme pre vás ďalší z tradičných veľkonočných receptov, ktorý v našich rodinách nesmel na sviatočnom stole nikdy chýbať. Veľkonočnáá paska je sladký koláč známy pod týmto názvom na východnom Slovensku. Názov paska vychádza z pomenovania jarnej židovskej slávnosti péssach a pogréčtenej podoby pascha ako oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Piekol sa tradične tesne pred Veľkou nocou, aby sa v nedeľu ráno spolu s ostatnými potravinami odniesol na posvätenie.

Tento biely kysnutý koláč mal v slovenskom ľudovom prostredí obradový charakter. To znamená, že od jeho vykysnutia, napečenia, konzumácie ľudia očakávali pozitívnu predzvesť niečoho, čo sa má udiať počas roka. Výška koláča a dobré upečenie napríklad malo symbolizovať dobrú úrodu v danom roku. Každý z členov domácnosti z pasky musel odjesť. Dodnes sa toto pečivo jedáva na sladko i na slano. So šunkou, klobáskou, ale i sladkým tvarohom, či maslom. Veľkonočná paska vám určite a zachutí a stane sa súčasťou aj vašich velkonočných sviatkov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

veľkonočná paska

kosik

Na prípravu veľkonočnej pasky budete potrebovať (bochník asi pre 4 osoby):
125 ml plnotučného mlieka
50 g medu
7 g sušeného droždia (20 g čerstvého)
450 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
1 a ½ čajovej lyžičky soli
65 g masla
1 celé vajce a 1 žĺtok
maslo na vymastenie
bielko na potieranie

A takto na to:

Mlieko ohrejte, nechajte v ňom rozpustiť med a sušené droždie. Kvások nechajte 10 minút odpočívať. Maslo nechajte rozpustiť na miernom ohni. Do misy od kuchynského robota navážte múku, soľ, kypriaci prášok, pridajte vykysnutý kvások, rozšľahané vajce so žĺtkom, a šľahajte na nízkych otáčkach. Prilejte rozpustené maslo a nechajte miesiť asi 3 minúty. Cesto vyberte, misu potrite maslom a cesto do nej vráťte. Misu prikryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte na čo najteplejšom mieste až zdvojnásobí svoj objem, teda 1 až 1 a ½ hodiny.

Po nakysnutí cesta ho vyberte na pracovnú dosku a rozdeľte na štyri rovnaké časti. Rukami vytvorte štyri valce dlhé približne 60 cm. Prepletaním upleťte pasku (pozrite video v recepte), zvyšné konce pozakladajte do spodnej časti, aby ich nebolo vidieť. Preložte pasku na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a opäť nechajte podkysnúť zhruba 45 minút.

Rúru nahrejte na 180 stupňov, cesto potrite zvyšným bielkom rozmiešaným s troškou vody a pečte 25 až 35 minút. Dajte pozor, aby bolo cesto riadne prepečené, čím je paska vyššia, tým potrebuje viac času.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre