Melopita - grécky medový cheesecake

Melopita – grécky medový cheesecake

Pri našom putovaní svetom sme sa tentoraz zastavili v našom milovanom Grécku. Tí čo nás poznáte dlhšie veľmi dobre viete, že práve Grécko je našou vysnívanou krajinou, ktorú pravidelne navštevujeme. Milujeme grécku kuchyňu, ľudí, krásne pobrežia, ostrovy… jednoducho celú tú nádhernú krajinu zbožňujeme. Spoznávame a navštevujeme Grécko 20 rokov a stále nás niečím prekvapí. Či už sú to regionálne odlišnosti, špeciality alebo nové odtiene modrej v pohľade na more. Dnes sa s nami prejdete krajinou s niekoľkotisícročnou tradíciou, krajinou olivových hájov, Iónskeho a Egejského mora, tisícich ostrovov, kde stres a uponáhľaný život nemá miesto. Dnes s nami navštívite naše milované Grécko.

Grécka kuchyňa je bohatá, sezónna, plná olivového oleja, čerstvej zeleniny a syrov. V každom prípade, nik nepríde skrátka. Milovníci mäsa majú napríklad jedinečnú možnosť ochutnať bylinkami vychutené jahňacie mäso, či soutzokakia, rôzne keftedes a špeciality z grilu, vegetariáni sa plnohodnotne nasýtia jedlom gemista, fava, kolokithokeftedes, skordalia, pečeným baklažánom alebo šalátom choriatiki, čo je klasický grécky šalát. No a tí, ktorí obľubujú ryby a morské plody sa môžu prejedať do prasknutia. Všetko čerstvé a nadránom ulovené vám jednoducho pristane na tanieri. 

Verte, nebolo jednoduché pre nás vybrať len dva grécke recepty. Naopak. Bolo to neuveriteľne náročné a prebehla fakt búrlivá diskusia. 

Prvým receptom, pre ktorý sme sa rozhodli je grécky koláč s medom a ricottou Melopita, ktorý pochádza z gréckeho ostrova Sifnos. Je to v podstate grécka verzia cheesecaku bez keksíkového základu. Príprava tohto gréckeho koláča s medom a ricottou je však omnoho jednoduchšia. Nepotrebujete žiaden vodný kúpeľ, ani špeciálnu rúru. Vystačíte si s jedným ručným mixérom, misou, tortovou formou s priemerom 20 cm a kvalitnými surovinami. Melopita má príjemnú krémovú chuť s jemným podtónom medu. Je tak akurát sladká. Ak ju pred podávaním vychladíte, dosiahnete ideálny letný, svieži dezert.

V Grécku sa tento koláč pripravuje zo syra Mizithra (myzithra – μυζήθρα), čo je čerstvý syr štruktúrou podobný ricotte alebo nášmu klasickému čerstvému syru hrudka.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

Melopita

 

kosik

Na melopita – grécky medový cheesecake budete potrebovať (priemer 20 cm):
600 g syru ricotta
3 vajcia
100 ml medu
40 g kukuričného škrobu
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
navyše med a mletú škoricu pred podávaním
Melopita

A takto na to:

Do čistej misy vložte ricottu, vajcia, med, kukuričný škrob a vanilkový extrakt. Všetko spolu vyšľahajte ručným mixérom. Cesto prelejte do tortovej formy s priemerom 20 cm potretej maslom. Pečte pri teplote 180 stupňov 45 až 50 minút. Melopita je hotová, keď sa jej stred nehýbe. Koláč nechajte vo vypnutej rúre s jemne pootvorenými dvierkami ešte 5 minút, potom ho vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť.

Pred podávaním polejte dvoma lyžicami medu a posypte mletou škoricou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)