vafle

Vafle na raňajky

V spolupráci so značkou SENCOR sa z ďalekého Japonska tento raz premiestnime do západnej Európy. Konkrétne do Belgicka. Veľmi starostlivo sme premýšľali nad výberom dvoch receptov, typických pre túto krajinu, ktoré vám predstavíme. Rozhodli sme sa pre sladké recepty, takže sa máte na čo tešiť. Ako prvý vám ponúkame recept na vafle, ktoré sa ideálne hodia na raňajky.

 

Poďme do histórie

Vafle sú známe po celom svete. Poznali ich už v staroveku – napr. v Grécku. Populárne boli v stredoveku aj neskôr, ich vyobrazenie môžete dokonca nájsť na obrazoch slávnych holandských maliarov, napríklad Petra Bruegela. Najznámejšie vafle však celkom jednoznačne pochádzajú práve z Belgicka. V tejto krajine existuje viac ako tucet druhov vaflí v závislosti od regiónu. Spomeňme aspoň dva typy: z mesta Brusel a tie z Liège.

Bruselské vafle boli širokej verejnosti na medzinárodnej úrovni predstavené roku 1958 Belgičanom menom Walter Cleyman na Expo 58 v Bruseli a v roku 1962 na výstave Century 21 v Seattli. Pripravujú sa z kysnutého cesta a vaječných bielkov. V porovnaní s inými druhmi vaflí sú ľahšie, chrumkavejšie a majú typický štvorcový tvar.

Poznáme však aj belgické vafle. Sú severoamerickou verziou práve bruselských vaflí. Súvisí to predovšetkým so zjednodušením prípravy cesta, kde sa miesto kvasníc ako kypridlo používa jedlá sóda alebo prášok do pečiva. Belgické vafle si ale stále zachovávajú hranatý tvar a sú oveľa hrubšie ako americké vafle. Len pre zaujímavosť, americké vafle môžu mať okrúhly, obdĺžnikový alebo štvorcový tvar, sú omnoho nižšie ako belgické a podávajú sa poliate maslom, javorovým sirupom, alebo so slaninou.

No a i keď sa klasické belgické vafle občas zvyknú pripravovať aj z kysnutého cesta, my sme sa vybrali cestou jednoduchšou a rýchlejšou, aby ste si ich bez problémov mohli pripraviť aj na raňajky. Ako kypridlo sme použili kypriaci prášok a na dozdobenie kombináciu cukrového posypu, šľahačky, čerstvého ovocia a pravej belgickej čokolády.

A aj keď sme recept zjednodušili, tieto vafle na raňajky sú ľahunké vďaka našľahaným bielkam a po upečení krásne chrumkavé.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

kosik

Na vafle na raňajky budete potrebovať (8 ks):
280 g hladkej múky
štipku soli
20 g kypriaceho prášku
2 vajcia
30 g kryštálového cukru
100 g masla
360 ml mlieka
olej na potieranie vaflovača
 

A takto na to:

V mise zmiešajte múku, soľ a kypriaci prášok. Žĺtka oddeľte od bielok a vyšľahajte ich s cukrom. Do misy s múkou prilejte žĺtkovú zmes, roztopené maslo a začnite šľahať ručným mixérom. Postupne prilievajte mlieko a mixujte. Na záver vyšľahajte sneh z bielkov a jemne ich stierkou vmiešajte do cesta. Cesto nechajte 5 minút odpočívať.

Riadne rozohrejte vaflovač, olejom trochu potrite povrch a naberačkou nalejte cesto. Špachtličkou cesto rovnomerne rozotrite a pečte 5 až 6 minút. Po vytiahnutí posypte práškovým cukrom a ľubovoľne dozdobte podľa vlastnej chuti.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

vafle

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre