Lávový koláčik

Lávový koláčik (lava cake)

Každoročne do nášho vianočného špeciálu pripravujeme množstvo fantastických receptov na zákusky a vianočné pečivo, ktoré si spolu s nami môžete veľmi jednoducho pripraviť. Tento ročník začíname s úžasným čokoládovým zákuskom, ktorý zvládne pripraviť každý a nepotrvá to viac ako 20 minút. Lávový koláčik je charakteristický veľmi jednoduchou prípravou za veľmi krátky čas. Na jeho prípravu potrebujete len päť základných ingrediencií, a to: vajcia, maslo, cukor, čokoládu a múku. Jeho chuť môžete vyzdvihnúť pridaním kávy, či vanilky. My sme náš lávový koláčik ladili do vianočných chutí a pridali sme doň mletú škoricu a kardamóm.

Pôvod čokoládového lávového koláča siaha do 80. rokov 20. storočia. V roku 1981 tento čokoládový zákusok vynašiel francúzsky šéfkuchár Michel Bras. V roku 1987 podobný čokoládový dezert s tekutým vnútrom pripravil v New Yorku francúzsky šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten. A aj keď sa oba koláče po upečení veľmi podobali, spôsob prípravy bol odlišný. Kým Michel Bras plnil koláčik pred pečením mrazeným vnútrom, Jean-Georges Vongerichten použil jednoduchšiu techniku. Lávový koláčik piekol pri vysokej teplote veľmi krátko, čím dosiahol, že zákusok bol na povrchu upečený, vo vnútri však stále tekutý, ale nie surový, vďaka čomu bol bezpečný na konzumáciu. Práve jeho verzia sa stala populárnejšia a neskôr sa rozšírila do celého sveta.

U nás doma patrí pre jeho jednoduchú prípravu k najobľúbenejším koláčikom. Veľmi často ho pripravujeme, keď nás nečakane prekvapí návšteva, alebo v období Vianoc, kedy si vieme najviac vychutnať jeho intenzívnu čokoládovú chuť. Spolu s malinovým coulis a vanilkovou zmrzlinou sa nádherne dopĺňajú. Tento zákusok sa rozhodne hodí na každý slávnostne prestretý vianočný stôl.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

Na lávový koláčik budete potrebovať (2 porcie):
2 vajcia
50 g vanilkového cukru
60 g masla
60 g čokolády
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
30 g hladkej múky
štipku soli
maslo a kakao na vymastenie misiek
Na prípravu malinového coulis budete potrebovať:
160 g mrazených malín
40 g kryštálového cukru
1 polievkovú lyžicu vody

A takto na to:

Misky po celom obvode potrite maslom a vysypte kakaom. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo a čokoládu, pridajte štipku soli. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do nadýchanej peny, prilejte rozpustenú čokoládu a opäť šľahajte. Na záver pridajte múku, škoricu, kardamóm a metličkou opatrne premiešajte. Čokoládové cesto prelejte do pripravených misiek a pečte pri teplote 220 stupňov 7 minút.

Medzitým si pripravte malinové coulis. Do malého hrnca nasypte mrazené maliny, kryštálový cukor a lyžicu vody. Maliny za občasného miešania varte asi 5 minút a prepasírujte cez sito.

Hotový lávový koláčik vyklopte na tanier, polejte malinovým coulis a ľubovoľne dozdobte. Dezert odporúčame podávať s vanilkovou zmrzlinou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)