r'bezľový cheesecake

Ríbezľový cheesecake

posted in: Leto, Sladký život | 0

Na záhrade máme starý krík s červenými ríbezľami. Je to pomerne kyslé ovocie, ktoré však ľudia s obľubou a pomerne často pestujú vo svojich záhradách. Náš krík je už naozaj staručký, ale každý rok prinesie bohatú úrodu. A tak každé leto uvažujeme čo s ňou. Občas si pripravíme lekvár, občas ríbezle na spôsob brusníc, ktoré sa potom dajú použiť aj k másovým jedlám, napríklad ku sviečkovej na smotane.

Tento rok sme sa však rozhodli, že aspoň z časti úrody pripravíme svieži letný ríbezľový cheesecake, ktorý doplníme o príjemnú kyselkavú ale stále ovocnú chuť vína Chardonnay zo Slovenských viníc. Tento cheesecake sa vyznačuje veľmi sviežou a nie príliš sladkou chuťou. Ale do teplých prázdninových dní sa hodí priam geniálne. Dezert sme tiež doplnili o čosi sladšie egreše. Vy sa nebojte experimentovať. Ak máte nadúrodu iných druhov ríbezlí pokojne ich použite. Hodí sa prakticky každé ovocie z podobných kríkov.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

ríbezľový cheesecake

kosik

Na ríbezľový cheesecake budete potrebovať (20 cm forma):
Na cesto:
300 g maslových keksov
165 g masla
Na ovocnú náplň a krém:
250 g červených ríbezlí
120 g egrešov
50 g práškového cukru
10 g kukuričného škrobu
140 ml vína Chardonnay
a
100 g plnotučného tvarohu
70 g práškového cukru
1 vajce
250 g mascarpone
200 ml šľahačkovej 33 % smotany
30 g kukuričného škrobu
1 lyžičku (čl) vanilkového extraktu
+ ovocie na finálne dozdobenie (ríbezle, egreše, atď.)
r'bezľový cheesecake

A takto na to:

Rozmixované keksy zmiešajte s rozpusteným maslom. Formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie, keksíkový základ rovnomerne rozotrite po celom dne formy a obvode formy.

Pripravte si ovocnú náplň. Do hrnca vložte ríbezle a egreše, pridajte práškový cukor, kukuričný škrob, zalejte bielym vínom a minútu povarte. Polovicu ovocnej náplne rozotrite na dno formy s keksíkovým základom. Druhú polovicu ovocia použijete po dopečení.

Pripravte si krémovú náplň. Do misy navážte tvaroh, práškový cukor, vajce, mascarpone, smotanu, kukuričný škrob a vanilkový extrakt. Spolu rozmixujte a nalejte do formy na ovocný základ. Formu po celom obvode (spodok a boky) obaľte alobalom a pečte pri teplote 180 stupňov. Po desiatich minútach stiahnite teplotu na 160 stupňov a pečte ďalších 50 minút.

Po vytiahnutí nechajte cheesecake vychladnúť. Keď je dostatočne vychladený na vrch cheesecaku nalejte zvyšnú ovocnú náplň a dajte minimálne na 2 hodiny do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním ešte ríbezľový cheesecake dozdobte ovocím.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)