syrová roláda

Syrová roláda (a ďalšie tipy na jednohubky)

Dámy a páni, začíname. Vianočný špeciál má u vás, našich čitateľov, každý rok veľký úspech. A my sa už teraz tešíme, až vám ukážeme, aké úžasné dobroty sme si pre vás pripravili. Tento rok začneme trochu netradične, slanými receptami na malé jednohubky.

Blíži sa čas predvianočných párty. Ak ste ešte žiadnu neorganizovali, určite ste sa na nejakej zúčastnili. Vianočné svetre, ponožky, vianočný punč, koledy, zábavné hry a, samozrejme, nesmie chýbať dobré jedlo. A práve preto máme pre vás pár receptov a tipov, ako s minimom námahy a času pripraviť zaujímavé a veľmi chutné pohostenie. Žiadne vystávanie pri sporáku. Syrové rolády si pokojne pripravte deň vopred. Na druhý deň ich už len nakrájate a máte hotovo. V závere článku nájdete pár ďalších tipov, ako rýchlo a jednoducho vyčariť stôl plný dobrôt.

 

Všetky recepty z vianočného špeciálu nájdete tu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Coca-cola

 

kosik

Na syrovú roládu v špenátovej tortille budete potrebovať:
120 g hladkej múky
hrsť špenátu
štipku soli
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
30 g vriacej vody
smotanovú nátierku, resp. smotanový roztierateľný syr
8 plátkov šunky
8 plátkov tvrdého syra
2 ks sušených paradajok

A takto na to:

V mixéri na jemno rozmixujte špenát s olivovým olejom. V mise vareškou zmiešajte múku, soľ, špenátové pesto a vriacu vodu. Jemné a vláčne cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vymieste konzistentné cesto. Rozdeľte ho na 2 rovnaké časti, vytvarujte gule, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.

Na pomúčenej doske obe cestá rozvaľkajte na priemer 24 cm. Tortilly pečte na suchej panvici a na miernom ohni. Po vytiahnutí ich prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Tortilly potrite smotanovou nátierkou, poukladajte na ne plátky šunky a sy a na drobno nasekané sušené paradajky. Syrovú roládu v špenátovej tortille pevne zrolujte, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 2 hodiny zachladiť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

syrová roláda

 

kosik

Na syrovú roládu budete potrebovať:
16 plátkov tvrdého syra
12 plátkov šunky
250 g bryndze
100 g masla
menšia cibuľa nasekaná na drobno
lyžička mletej červenej papriky
hrsť špenátových listov
zelené olivy
kapia
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Šmirkas (ako sa bryndzová nátierka ľudovo volá) je absolútne jednoduchá vec, ktorú dokážete vykúzliť za pár sekúnd. Použite 250 g balenie bryndze, pridajte 100 g masla, na drobno nasekanú cibuľu a lyžičku sladkej mletej červenej papriky. Všetko spolu zmiešajte, okoreňte a osoľte.

Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Plátky syra ukladajte na plech tak, aby sa trochu prekrývali. Plech so syrom dajte do rozohriatej rúry na 140 stupňov na 3 až 5 minút. Dávajte pozor. Syr sa musí iba ľahko rozpustiť, aby sa jednotlivé plátky spojili.

Po vychladnutí potrite syrový plát šmirkasom, alebo inou chuťovo výraznou nátierkou, posypte špenátovými listami a na ne naukladajte plátky šunky. Na jeden okraj poukladajte po celej dĺžke zelené olivy, tenké pásiky kapie a na pevno zatáčajte. Roládu pevne zabaľte do potravinovej fólie a dajte minimálne na 2 hodiny do chladničky.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Ďalšie tipy na jednohubky:

Príprava jednohubiek nemusí byť vôbec zložitá. Ohúrte farbami na tanieri a pripravte vajíčka marinované v repovej šťave. Uvarené vajcia olúpte a osušte. Marinujte ich dve hodiny v repovej šťave. Čím dlhšie vajíčka marinujete, tým bude farba a chuť výraznejšia. Vajíčka rozdeľte na polovice, žĺtka povyberajte a naplňte nátierkou. My sme použili šmirkas. Môžete však použiť akúkoľvek vašu obľúbenú nátierku.

Chlebíčky! Je to hádam to najobľúbenejšie pohostenie. Pri ich príprave využite zbytky. Nátierky, šaláty, saláma, klobáska, zaváraniny, zelenina, syr a vajíčka… Na chlebíčky sa hodí všetko. Urobte ich pestré a farebné.

Nevošlo vám všetko na chlebíčky? Nevadí. Pripravte párty špízy. Na drevené špajle napichajte kúsky zeleniny, syrov, olív a údenín. Čím viac farieb, tým lepšie.

Chceli by ste toho pripraviť ešte viac? Pripravte naše obľúbené škvarkové pagáče. Sú krehké a tak voňavé. Nik im neodolá. Ak chcete niečo rýchlejšie a máte po ruke lístkové cesto, siahnite po recepte na tortičky caprese. Ich príprava je naozaj brnkačka. Tapenádami zo zelených a čiernych olív tiež nič nepokazíte. A ak máte chuť aj na niečo časovo náročnejšie, upečte si naše mini pizze z kysnutého cesta. V tomto recepte sa tiež dajú krásne použiť zbytky z chladničky.

Inšpirovali sme vás? Ak áno, napíšte nám a označte nás na sociálnych sieťach. A hlavne, užite si vašu párty a dobre sa zabavte so svojimi najbližšími. Prajeme vám krásne predvianočné obdobie.

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)