veka na chlebíčky

Veka na chlebíčky

Obložené chlebíčky sú veľmi populárnym malým jedlom nielen v bývalom Česko-Slovensku, ale pod názvom open sandwich prakticky aj v celom západnom svete. Jedná sa o krajec veky či chleba na vrchu bohato obložený rôznymi údeninami, syrmi, vajíčkom, šalátmi a podobne. Sú veľmi vďačným chodom pri rôznych príležitostiach typu raut, recepcia, návšteva, či rôzne druhy osláv. A keďže jeden druh osláv, tých silvestrovských, nás ochvíľu čaká, rozhodli sme sa priniesť vám tento recept – veka na chlebíčky, s ktorou zaručene zabodujete.

A nie je to náhoda, že sme sa pri príprave tohto receptu spojili so značkou SENCOR, s ktorou už pár mesiacov spoznávame kulinárske zvyky v rôznych krajinách sveta. V decembri sa totiž venujeme škandinávskemu Nórsku a obložené chlebíčky pod názvom Smørbrød (chlieb s maslom) sú veľmi populárne aj tam.

Sú obľúbené počas celého roka a tak ako aj u nás ich bežne nájdete v ponuke cukrárni a lahôdiek. Nórske chlebíčky sa od tých našich predsalen v niečom líšia – tradične sa totiž podávajú na ťažkom kváskovom ražnom chlebe (rugbrød), existuje však viacero variant podávaných na ľahkom pšeničnom chlebe (franskbrød), ktorý sa veľmi ponáša na našu stredoeurópsku veku.

A keďže sa nám blíži Slivester tak sme sa rozhodli tú nórsku, ale aj našu tradíciu chlebíčkov tak trochu spojiť a pripraviť recept na veku a pár tipov na jej obloženie, tak trochu inšpirovaných severom. Samozrejme, to ake chlebíčky si na silvestrovské oslavy pripravíte z tejto veky vy je už celkom na vás.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

kosik

Na veku budete potrebovať:
250 g hladkej pšeničnej múky
140 g mlieka
30 g masla
5 g sušeného droždia
5 g soli
5 g cukru
 

A takto na to:

Z droždia, teplého mlieka a cukru vypracujte kvások. V mise kuchynského robota zmiešajte múku a soľ, pridajte kvások, maslo a cesto mieste asi 10 minút. Vypracované cesto preložte do maslom vymastenej misy, prikrite fóliou (my bežne používame kúpacie čiapky, ktoré zoženiete v každej drogérii a môžete ich opakovane používať) a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 90 minút.

Z vykysnutého cesta vyformujte veku, preložte na plech vystlaný papierom alebo silikónovou podložkou a znova zakryte (v našom prípade používame väčší plastový box) a nechajte kysnúť ďalších 30-45 minút.

Veku pečte pri teplote 180 °C 30-35 minút.

Čo sa týka obloženia výborne fungujú tieto kombinácie:
Nátierka zo smotanového syra, kyslej smotany a kôpru + údený losos, uhorka a plátok citróna.
Nátierka zo smotanového syra, kyslej smotany a chrenu, údenej šunky, syra a kyslej smotany.
Nátierka zo smotanového syra a kyslej smotany, gorgonzoly, plátkov jabĺk alebo hrušiek, lieskových orieškov s trochou medu.
Repová majonéza (1:1 repa – majonéza), baby špenáť, reďkovka a vajce, repové klíčky.
Samozrejme, vašej fantázii sa medze nekladú. Perfektné su chlebíčky, ktorých základom je avokádo alebo aj klasické maslo, nebojte sa experimentovať s morskými plodmi ako sú napr. krevety, rôzne druhy rýb, či rôzne salámy a šalátové obloženia.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)