Polievka z červenej kari pasty

Thajská polievka z červenej kari (curry) pasty

posted in: Polievky | 0

Thajská polievka z červenej kari (curry) pasty je taká naša verzia jedinečnej polievky Khao soi. Jej základ tvorí červená curry pasta, kuracie mäso a podáva sa s vaječnými domácimi cestovinami. My sme sa trochu pohrali s ingredienciami a vytvorili polievku, ktorú si vie doma pripraviť každý.

V tomto článku nájdete aj recept na výrobu domácej červenej curry pasty, určený pre ozajstných fajnšmekrov. Vyrobiť takú pastu totiž vyžaduje mať po ruke veľmi špecifické suroviny, ktoré sa nedajú ničím nahradiť. Krevetová pasta, galangal, citrónová tráva či rybacia omáčka. Bez toho červenú curry pastu nepripravíte. Ak sa však na to podujmete, nebudete ľutovať. No a pre tých ostatných máme jednu radu. Červená curry pasta sa dá veľmi jednoducho kúpiť. Varenie samotnej polievky trvá nanajvýš 20 minút.

Thajská kuchyňa je skvelá. Jej vôňa a chuť je špecifická predovšetkým kvôli jedinečným surovinám, ktoré obsahuje. Nešetrite zázvorom. Do kvalitnej rybacej omáčky sa oplatí investovať. Sama o sebe je extrémne výrazná a intenzívna. Bez nej to ale nejde a aj tá sa dá veľmi jednoducho kúpiť. A ak milujete ázijskú kuchyňu, využijete ju aj pri príprave množstva ďalších jedál.

Naša thajská polievka z červenej kari pasty je veľmi jednoduchá na prípravu a bohatá na chuť. V týchto chladných dňoch vás určite zahreje a vy zistíte, že si dobré jedlo inšpirované Thajskom dokážete ľavou zadnou pripraviť doma sami. A na záver, nezľaknite sa dĺžky receptu a množstva ingrediencií. V skutočnosti je príprava tak curry pasty ako aj polievky z nej vhodná aj pre úplných nováčikov v kuchyni.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

 

kosik

Na červenú curry pastu budete potrebovať:
1 menšiu šalotku
2 chilli papričky
2 cm galangalu
3 strúčiky cesnaku
1 ks citrónovej trávy
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 polievkovú lyžicu rybacej omáčky
1 polievkovú lyžicu kokosového mlieka
1 čajovú lyžičku krevetovej pasty
1 čajovú lyžičku hnedého cukru
1 čajovú lyžičku mletej rímskej rasce
1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
biele mleté korenie
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1/2 čajovej lyžičky sušeného chilli
Na Thajskú polievku z červenej curry pasty budete potrebovať:
1 šalotku
2 polievkové lyžice červenej curry pasty
1 ks kuracieho rezňa (prsia alebo vykostené stehno)
2 polievkové lyžice rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku
1 polievkovú lyžicu strúhaného zázvoru
1/2 žltej a 1/2 červenej papriky
1 liter kuracieho vývaru
1 polievkovú lyžicu rybacej omáčky
1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky
2 čajové lyžičky hnedého cukru
1 čajovú lyžičku mletého koriandru
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
hrsť húb enoki
200 ml kokosového mlieka
ryžové rezance
zelená cibuľka
citrón
čerstvé chilli (voliteľné)
koriander
soľ a čierne mleté korenie

A takto na to:

Pripravte si červenú curry pastu. Do mixéra postupne pridávajte: očistenú a nakrájanú šalotku, chilli papričky, galangal, cesnak, v mažiari rozdrvenú citrónovú trávu, citrónovú šťavu, rybaciu omáčku, kokosové mlieko, krevetovú pastu, hnedý cukor a všetky zvyšné koreniny. Všetko spolu rozmixujte na hladkú pastu. Pastu skladujte v uzavretej nádobe jeden týždeň, alebo ju zamrazte na neskoršie použitie.

Na prípravu Thajskej polievky z červenej curry pasty rozpáľte v hrnci rastlinný olej. My sme použili kokosový. Pridajte na tenké plátky nakrájané kuracie mäso, soľ, čierne mleté korenie a za občasného miešania mäso restujte. Do hrnca ďalej postupne pridávajte na drobno nakrájanú šalotku, cesnak, mletý koriander, na kocky nakrájané papriky a všetko spolu dobre premiešajte a orestujte. Po pár minútach primiešajte červenú curry pastu, nastrúhaný zázvor, sójovú a rybaciu omáčku, hnedý cukor a to všetko zalejte kuracím vývarom a kokosovým mliekom. Polievku varte na miernom ohni cca 15 minút. Na záver do nej pridajte huby enoki, citrónovú šťavu a finálne ju dochuťte.

Polievku podávajte s ryžovými rezancami, zelenou cibuľkou, plátkami čerstvého chilli, citrónom a nasekaným koriandrom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)