Thajská pražená ryža

Thajská pražená ryža s kuracím mäsom (Khao Pad Gai)

Thajská pražená ryža sa v roku 2017 objavila na zozname 50 najlepších svetových jedál v celosvetovom prieskume CNN Travel (ako jedno z celkovo siedmich thajských jedál!). Na jej prípravu sa používa jazmínová ryža, rôzne druhy zeleniny a mäsa (kura, krevety, kraby). Dochucuje sa cesnakom, sójovou a rybacou omáčkou, chilli, prípadne cukrom a veľmi často sa podáva so zeleninovou oblohou ako je krájaná uhorka, paradajka, jarná cibuľka, limetka a chilli.

Thajská pražená ryža s kuracím mäsom je doslova pár minútové jedlo, ktoré uvaríte aj zo zbytkov. Zvýšila sa vám uvarená ryža z predchádzajúceho dňa? Pripravte si Khao pad gai! Máte zvyšky pečeného kuraťa a neviete čo s ním? Pripravte Khao pad gai! Ak milujete ázijskú kuchyňu toto jedlo budete tiež. Samozrejme, bez dochucovadiel by to nebola tá pravá pražená ryža. Sójová a rybacia omáčka sú trvanlivé a využijete ich v množstve ďalších jedál. Preto sa vám ich kúpa vážne vyplatí. Ryža musí byť pri príprave tohto jedla vopred uvarená a vychladená.

Wok panvica je pri príprave istých pokrmov nenahraditeľná a prípravu v nej si určite zamilujete tak, ako my. Ale ak by ste ju predsa len doma nemali, použite bežnú panvicu. Repkový olej sme v recepte použili, pretože zvláda vysoké teploty lepšie, ako povedzme, slnečnicový. Panvica s olejom músí byť tesne pred prípravou žeravá. To zabezpečí, že jedlo bude hotové doslova za pár minút. Posledná rada na záver. Miešajte, miešajte, miešajte a dochucujte veľmi zodpovedne. My sme pri príprave Khao pad gai nepoužili ani štipku soli. Rybacia a sójová omáčka sú natoľko slané, že dosoľovať už nebolo potrebné. Ale je to na vás a vašich chutiach.

V spolupráci s našim partnerom Sencor sme sa opäť vybrali do Ázie. Za posledné mesiace sme precestovali množstvo zaujímavých krajín a spoznávali ich typické chute. Zatúžili sme ale po troche exotiky, a preto sme sa vybrali do Thajska. Thajská kuchyňa je výrazná v chutiach, používa sa v nej množstvom byliniek, výrazných ingrediencií (galangal, kafrová limetka, citrónová tráva, koriander, kokosové mlieko,…) a je veľmi obľúbená. Snažili sme sa preto vybrať jedlá, ktoré určite poznáte z ázijských bistier a možno ste ani netušili, že ich príprava je taká jednoduchá, že si ich môžete pripraviť doma sami. Prvý typický thajský recept sme vám už v úvode predstavili a pevne veríme, že si ho s nami pripravíte. Nezabudnite nám napísať ako vám chutilo a označiť nás na sociálnych sieťach.

Pri príprave receptu sme použili skvelý ryžovar od značky SENCOR, ktorý rovnako dobre slúži ako parný hrniec, vy, samozrejme, uvarte ryžu podĺa seba.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

 

kosik

Na Khao Pad Gai (thajská pražená ryža) budete potrebovať (2 porcie):
1 ks kuracieho rezňa ( prsia alebo vykostené stehno)
200 g uvarenej jazmínovej ryže
3 polievkové lyžice repkového oleja
1/2 cibule
2 paradajky
hrsť zelených fazuľových strukov
1 strúčik cesnaku
1 chilli papričku (voliteľné)
1 vajce
2 čajové lyžičky sójovej omáčky
1/2 čajovej lyžičky rybacej omáčky
biele mleté korenie
jarná cibuľka a chilli na dozdobenie
na marinovanie
1 a 1/2 čajovej lyžičky sójovej omáčky
1/2 čajovej lyžičky rybacej omáčky
biele mleté korenie

A takto na to:

Kuracie mäso narežte na tenké pásiky. V mise zmiešajte narezané mäso s 1 a 1/2 lyžičkou sójovej omáčky, 1/2 lyžičkou rybacej omáčky a bielym mletým korením. Misku prikryte a nechajte 15 minút odležať.

Na prudkom ohni rozpáľte wok panvicu s repkovým olejom. Pridajte marinované mäso a opekajte, miešajte, kým jemne nezozlatne. Postupne pridávajte na hrubo nakrájanú cibuľu, paradajky, zelenú fazuľu a miešajte. Dochuťte nesekaným cesnakom, chilli papričkou, zmes premiešajte a presuňte na jednú časť panvice. V druhej časti panvice prudko opražte miešané vajíčko.

Na záver k zmesi prisypte uvarenú ryžu, ochuťte sójovou, rybacou omáčkou, bielym mletým korením a pár minút pražte. Podávajte s jarnou cibuľkou, čerstvým chilli a limetkou.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Khao Pad Gai

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre