10 tipov na silvestrovské jedhnohubky

10 tipov na silvestrovské „jednohubky“ z nášho blogu

posted in: Niečo malé, Recepty | 0

Blíži sa koniec roka a tak je vhodná doba dať vám pár tipov na „jednohubky“, ktoré spestria každú silvestrovskú párty. Slovo jednohubky sme dali naschvál do úvodzoviek, pretože jedlá, ktoré vám teraz pripomenieme nie sú klasickými jednohubkami, ale sú to vskutku malé jedlá, ktoré vaši hostia zaručene ocenia. Výber sme koncipovali tak, aby si tu každý našiel to svoje. V kategórii Niečo malé však nájdete množstvo ďalších malých slaných aj sladkých jedál. Tak poďme na to!

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Syrové rolády

Syrové rolády sú skvelým tipom na párty jedlo, navyše si ich môžete prispôsobiť celkom podľa seba. Pripraviť ich môžete aj deň dva pred silvestrovskou oslavou čo vám určite uľahčí prípravy na párty. V závere článku nájdete pár ďalších tipov, ako rýchlo a jednoducho vyčariť stôl plný dobrôt.

Recept nájdete tu.

Tapenáda noir a tapenáda verte na domácej francúzskej bagete

V tomto článku nájdete hneď tri recepty. 2 recepty na tapenády, jednu zo zelených, druhú z čiernych olív a k nim sme navyše pribalili aj recept na domácu bagetu vo francúzskom štýle. Ak sa vám však do pečenia nechce, dobre vám k tapenádam poslúži aj bageta z pekárne. Tapenády sa výborne hodia ako malé predjedlo k aperitívom.

Recepty nájdete tu.

Cuketové tartaletky

Tartaletky – malé dezerty v podobe minitortičiek má rád hádam každý. Ale čo takto skúsiť ich slanú verziu? Cuketové tartaletky sú pripravené na slano, plnené feta syrom, kôprom a plátkami cukety. A ak náhodou neľúbite kôpor, lebo my vieme, že nie každý ho má rád tak ako my, pridajte miesto neho do náplne akúkoľvek inú bylinku. V podstate je to veľmi jednoduchý recept. Ale ak si ho chcete ešte viac urýchliť, na prípravu košíčkov použite krehké cesto z obchodu.

Recept nájdete tu.

Latke (latkes) – zemiakové placky trochu inak

Latke (latkes) sú židovské zemiakové placky, ktoré sa tradične pripravujú počas Chanuky. Až do 19. storočia, kým sa v strednej a východnej Európe rozšírili zemiaky, sa latke zrejme vyrábali zo syra a vyprážali na hydinovom tuku (schmaltz) – najčastejšie husacom alebo kuracom. Tieto placky budú chutným oživaním silvestrovského menu. Dozdobte ich kyslou smotanou a plátkami údeného lososa a budete nadšení!

Recept nájdete tu.

Tacos (s hovädzím steakom a pico de gallo)

Tacos pozostávajú z malej (cca 15 cm priemer) opečenej kukuričnej alebo pšeničnej tortilly, ktorá sa plní rôznymi náplňami  – hovädzím, bravčovým, kuracím mäsom, morskými plodmi, fazuľkami a zeleninou. Často sa rôzne dochucujú napríklad pomocou salsy či guacamole, ktoré obsahujú výrazné chute (napr. koriander). Existuje niekoľko druhov tacos, ich názov závisí od náplne, druhu použitého mäsa a spôsobu úpravy tortilly. Ideáne na silvestrovskú párty!

Recept nájdete tu.

Mini pizze (piccolini)

Mini pizze môžete naplniť čímkoľvek čo nájdete v chladničke, takže ideálne do tohto sviatočného obdobia keď sú chladničky plné takmer do prasknutia. My sme ich pripravovali so syrovým aj paradajkovým základom, cesnakom, sušeným oreganom, šunkou, zelenými a čiernymi olivami, paprikou, cibuľkou, chilli a rôznymi druhmi tvrdého a plesnivého syra. Pár kvapiek olivového oleja pred pečením im dodá tú správnu chuť. Cesto na okrajoch je na povrchu trochu chrumkavé, ale vo vnútri veľmi vláčne a vnútro mini pizze je zas vďaka náplni veľmi šťavnaté.

Recept nájdete tu.

Domáce syrové krekry

Niečo malé k vínu a rozhovoru? Syrové krekry! Máme doma taký zvyk: k dobrému filmu alebo obľúbenej relácii si zvykneme pripraviť také obložené tanieriky s výbornými syrmi, údeninami, zeleninkou, niekedy s rôznymi dipmi alebo pomazánkami a pečivom alebo krekrami. A k tomu si občas otvoríme fľašu slušného vína. Na Silvestra to ne bude inak!

Recept nájdete tu.

Veka na chlebíčky

Obložené chlebíčky sú veľmi populárnym malým jedlom nielen v bývalom Česko-Slovensku, ale pod názvom open sandwich prakticky aj v celom západnom svete. Jedná sa o krajec veky či chleba na vrchu bohato obložený rôznymi údeninami, syrmi, vajíčkom, šalátmi a podobne. Sú veľmi vďačným chodom pri rôznych príležitostiach typu raut, recepcia, návšteva, či rôzne druhy osláv. A keďže jeden druh osláv, tých silvestrovských, nás ochvíľu čaká, rozhodli sme sa priniesť vám tento recept – veka na chlebíčky, s ktorou zaručene zabodujete.

Recept nájdete tu.

Chlebové tyčinky s olivami

Kto by ich nemal rád – chlebové tyčinky, v tomto prípade plnené chutnými olivami. Aj tie môžu vhodne doplniť silvestrovské oslavy. Po upečení budú chlebové tyčinky s olivami zvnútra šťavnaté a na povrchu chrumkavé. Ochutnajte ich len tak, alebo ich potrite trochou kvalitného olivového oleja. Výborne sa hodia k obloženému tanieru napríklad so syrmi, rôznymi údeninami a zeleninou a pohárom dobrého vína tiež nič nepokazíte.

Recept nájdete tu.

Maki Sushi

Trochu exotiky na silvestrovskom menu? Čo takto sushi? Toto jedlo sa však už aj u nás udomácnilo a je nesmierne populárnym takže vašich hostí určite poteší. V článku nájdete aj video ako také sushi správne zrolovať, takže to bude pre vás hračka. Pri príprave však použite čo najčerstvejšiu kvalitnú rybu, alebo skúste vegetariánske či vegánske sushi kde rybu nahradí zelenina alebo ovocie. Skvelé a také chutné!

Recept nájdete tu.

 

Krásneho Silvestra želajú

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)