stromboli

Stromboli, taliansky chlebový závin

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Talianske chleby a pečivo sú v našej domácnosti veľmi populárne. Skúšame všetky tie ciabatty, placky piadina, focaccie, atď. A vždy sme spokojní. A tak vám predstavíme ďalšiu taliansku špecialitu. Trošku sme si však recept upravili a miesto údenej mozzarelly sme použili slovenskú klasiku, údenú parenicu. Názov tohto talianskeho chlebového závinu plneného syrom a bazalkou je vcelku výstižný. Stromboli je totiž tiež pomenovanie sopečného ostrova neďaleko Sicílie – chutná kombinácia mozzarelly a údenej parenice počas pečenia vybuchuje z otvorov ako láva. Tento závin chutí fantasticky v rôznych obmenách. Použite paradajky, špenát, šunku, salámu, chilli, čokoľvek, čo vám napadne, príde na chuť, alebo jednoducho nájdete v špajzke. Podobne ako pri príprave domácej pizze. No a najlepšie chutí ešte teplý.

stromboli

kosik

Na stromboli budete potrebovať (2 záviny):
2 lyžičky sušených kvasníc
350 ml vody
500 g hladkej múky T650
1 ½ lyžičky soli
3 lyžice olivového oleja
Na náplň a posýpku budete potrebovať:
200 g mozzarelly
200 g údenej parenice
1 pokrájaný strúčik cesnaku
hrsť bazalkových listov
3 lyžice olivového oleja
1 lyžička hrubej soli
chilli (podľa uváženia)
1 väčšia vetvička rozmarínu
čerstvé mleté čierne korenie

 

stromboli

A takto na to:

  • Kvasnice vsypte do nádoby s 200 ml vody. Nechajte 5 minút a premiešajte tak, aby sa kvasnice úplne rozpustili. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou. Uprostred vytvorte jamku, nalejte do nej olivový olej a rozpustené kvasnice. Zmiešajte s múkou, v prípade potreby prilievajte zvyšnú vodu, vytvorte mäkké a mierne lepkavé cesto.
  • Cesto preložte na málo pomúčenú dosku a mieste približne 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a mäkké. Vložte ho do čistej olejom vytretej misy. Môžete prikryť utierkou, ja radšej misu balím do potravinovej fólie. Doba kysnutia sa trochu skráti a na vrchu cesta sa nevytvorí kôrka (to sa stáva, iba ak si nedáte pozor a necháte misu v prievane). Nechajte kysnúť 1 ½ – 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Po vykysnutí cesto zrazte (hánkami vtláčajte zovretú päsť do cesta, čím vytlačíte vzduch) a rozdeľte na dve rovnaké časti. Vyformujte gule jemným otáčaním medzi dlaňami. Jemne tlačte nadol a zároveň otáčajte v smere hodinových ručičiek približne 5 minút a nechajte prikryté asi 10 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vytvarujte obdĺžniky  35 x 20 cm, prikryte utierkou a opäť nechajte 10 minút odpočívať. Na cesto naukladajte natrhanú mozzarellu a údenú parenicu, cesnak, bazalku a pokvapkajte olivovým olejom. Cesto zrolujte tak, že začnete na kratšej strane. Nerolujte príliš napevno.
  • Záviny preložte na olejom potretý plech, ihlicou spravte do cesta niekoľko dier až po plech. Na záver pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou, rozmarínovými lístkami a čiernym korením. Pečte približne 45 minút.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

stromboli

stromboli

stromboli

stromboli

stromboli

stromboli

stromboli

Mižu

Vaše komentáre