karamelove_mini_cheesecaky

Karamelové mini cheesecaky

posted in: Sladký život | 0

Karamel je fantastická vec. Vždy som pre neho mala slabosť. A jeseň je úplne ideálne ročné obdobie na jeho nadmernú konzumáciu. Najmä ak ide o slanú verziu. Tí, čo ste ešte nemali možnosť ochutnať slaný karamel si iste pomyslíte, že to nemôže chutiť dobre. Ale verte. Slaný karamel chutí viac než dobre. Keď ho raz ochutnáte, budete ľutovať tie dni, mesiace a roky, čo ste ho nepoznali.

Tento karamelový krém je navyše niečo extra. V španielčine sa volá dulce de leche a veľmi obľúbený je v Latinskej Amerike. Základom karamelovej sladkej pochúťky je horúca smotana, kombinovaná s cukrom. Neodoláte.

karamelove_mini_cheesecaky9

kosik

Na karamelové mini cheesecaky budete potrebovať (4ks):
100 g sušienok
40 g masla
11 g želatíny
55 g vody
250 g mascarpone
200 g mrazeného ovocia
100 g cukru
Na prípravu karamelového krému alebo Dulce de leche:
65 ml 33% smotany
1 lyžica masla
½ lyžičky hrubej soli
½ lyžičky vanilkového extraktu
115 g kryštálového cukru
1 lyžica medu
1 lyžica vody

 

karamelove_mini_cheesecaky

A takto na to:

  • Pripravte karamelový krém. V malom hrnci zľahka zahrejte smotanu, maslo, vanilkový extrakt a soľ, kým sa maslo úplne nerozpustí. Do ďalšieho hrnca nasypte cukor, med a vodu. Na miernom ohni nechajte pomaly rozpúšťať a vôbec nemiešajte. Najprv sa v hrnci vytvorí biela bublajúca pena, ktorá bude postupne hnednúť. Keď má rozpustený cukor krásnu jantárovú farbu, znížte teplotu a vlejte teplú smotanovú zmes. Pozor! Horúci karamel je veľmi nebezpečná vec. Ihneď po naliatí smotany sa stanú dve veci. Za prvé: z hrnca vyšľahne štipľavá para, ktorej sa nechcete nadýchať. Preto odporúčam neskláňať sa priamo nad ním. A za druhé: smotana zdvojnásobí svoj objem, ako keď začína kypieť mlieko. Po pár sekundách táto pena opadne, myslite na to však pri výbere správneho hrnca.
  • A teraz prichádza tá najdôležitejšia časť pri príprave karamelu – miešanie. Ihneď ako prelejete smotanu, musíte zmes začať miešať. Hrudy, ktoré sa vytvoria by sa mali správnym miešaním rozpustiť. Karamelový krém by tam mal ostať hladký, bez akýchkoľvek hrudiek. Krém odstavte a nechajte chvíľu pri izbovej teplote vychladnúť.
  • Rozdrvte sušienky na prach a zalejte ich rozpusteným maslom. Dobre zamiešajte a naplňte rovnakým množstvom dno formičiek. Ja som použila nerezové okrúhle formičky bez dna, ale ak také nemáte k dispozícii, pokojne použite formu na muffiny.
  • Vo vode rozpustite želatínu, nenechajte ju však vrieť. Odstavte a nechajte chvíľu pri izbovej teplote vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešajte mascarpone s 250 g karamelového krému a prilejte rozpustenú želatínu. Naplňte zmesou formičky a zarovnajte. Nechajte v mrazničke približne 1 hodinu.
  • Do malého hrnca nasypte ovocie, zasypte cukrom a nechajte 10 minút postáť. Varte na miernom ohni. Vychladené cheesecaky vytiahnite z mrazničky aj z formičiek a zalejte domácim džemom. Dozdobte mätou a podávajte. Skladujte v chladničke.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

karamelove_mini_cheesecaky3

Mižu

 

 

Vaše komentáre