domáca bylinková klobása na gril

Domáce bylinkové klobásy na gril

Mohlo by sa zdať, že domáce bylinkové klobásy na gril s Fínskom, ktoré sme si tento mesiac vybrali v našom spoločnom projekte so značkou SENCOR nijako nesúvisia, ale opak je pravdou. Vo Fínsku sú totiž klobásky všetkých druhov veľmi populárne a neodmysliteľne patria dokonca aj k saunovému rituálu. Fíni si totiž veľmi radi na klobáskach pochutnávajú práve po tom, čo vyjdu z horúcej sauny. Častokrát si ich pripravujú priamo na saunovej peci a horúcich kameňoch a podávajú sa s pohárom piva. 

Samozrejme, klobásy ako také nie sú vynálezom Fínov. Zmienky o nich existujú už u starých Sumerov, poznali ich však aj v starovekí Číňania, Gréci (Homér klobásy spomína vo svojej Odysei), Rimania a ďalší. Počas vlády cisára Nera v Ríme boli klobásy sviatočným jedlom hlavne najmä na oslavu Luperkálií. Katolícka cirkev spájala oslavy luperkálií aj jedenie klobás s pohanstvom (bližšie sme o tom písali pri tomto recepte na cannoli), preto cirkev a rímsky cisár Konštantín Veľký vyhlásili jedenie klobás za hriech.

V stredoveku veľmi stúpla obľuba klobás v Talianskych štátoch, Španielsku (chorizo), Francúzsku, Nemecku a prakticky v celej Európe, v našich končinách nevynímajúc. Ich obľuba spočívala v tom, že boli veľmi jednoduchým spôsobom zakonzervovania mäsa zvieraťa čerstvo po jeho zabití či ulovení.

Do Fínska sa klobásy dostali pravdepodobne z Nemecka a dostali pomenovanie makkara. Prvým fínskym výrobcom klobás bol, samozrejme, Nemec Carl Knief v roku 1862. Začiatkom 20. storočia bolo však vo Fínsku takýchto výrobcov už 30, čo jasne dokazuje obľúbenosť klobások medzi Fínmi. Na vidieku si ich obyvateľstvo, ako inak, pripravovalo samo – presne tak ako u nás.

Nuž a inšpirovaní touto (nielen) fínskou láskou ku klobáskam, rozhodli sme sa pripraviť recept na domáce bylinkové klobásy, ktoré si môžete vychutnávať kedykoľvek, nielen po fínskej saune. Skvelé sú grilované, opiecť ich však môžete aj nad ohňom. 

Ich výroba je hračka, navyše pri nich máte istotu, že obsahujú skutočné mäso a naopak, že neobsahujú žiadne éčka alebo ďalšie konzervanty. Pri ich výrobe si ich môžete dochutiť podľa svojej chuti, rôzne experimentovať či vytvárať viac verzií. Keďže takého klobásy nie sú nijakým spôsobom zakonzervované snažte sa ich spotrebovať do niekoľkých málo dní. Samozrejme, rovnako dobre ich môžete zamraziť a pred grilovačkou len vytiahnuť z mrazáku.

 

BTW: Recept na inú verziu bylinkových klobás na gril nájdete aj v našej knihe.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

domáca bylinková klobása na gril

 

kosik

Na bylinkové klobásky na gril budete potrebovať (8 ks):
650 g morčacieho mäsa
350 g bravčového bôčika
15 g soli
3 strúčiky cesnaku
1 čajovú lyžičku mletého korenia 4 farieb
4 vetvičky citrónového tymianu
2 polievkové lyžice pažítky
15 lístkov mäty
6 lístkov šalvie
1 menšiu cibuľu
100 ml bieleho vína

A takto na to:

Do čistej misy pridávajte nakrájané morčacie a bravčové mäso, soľ, korenie, pretlačený cesnak, nadrobno nasekané bylinky, cibuľu, biele víno a dobre premiešajte. Nechajte v chladničke postáť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.

Mäso pomeľte. Použite nástavec strednej hrúbky mletia. Na nástavec na plnenie klobás natiahnite prepláchnuté črievko. Dbajte na to, aby ste mali vždy navlhčené ruky. Črievko sa tak bude ľahšie naťahovať a neroztrhne sa. Koniec črievka zauzlite.

Zmes pomocou mlynčeka a násadky na výrobu klobás pevne natlačte do črievok. Po každých asi 12 cm vytvorte klobásu zatočením črievka. Hotové klobásy na viacerých miestach poprepichujte ihlou.

Bylinkové klobásky sú určené na okamžitú spotrebu, preto ich tepelne upravte čo najskôr. Ideálne do 24 hodín. Môžete ich aj zamraziť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

domáca bylinková klobása na gril

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)