spišská zemiakova kuľaša

Kuľaša ako od mojej babky


Predpokladám, že každý z vás videl animovanú rozprávku Ratatuille. Skvelá zábava nie len pre deti. Určite si pamätáte na jednu scénu, kde kritikovi Egovi naservírujú celkom obyčajné jedlo jeho mladosti a ten sa pri prvom súste prenesie do detstva, cíti sa ako malý chlapec v krátkych nohaviciach sediac za veľkým stolom, zatiaľčo mu jeho mamina kladie na tanier poriadnu porciu. Takéto prenesenie v čase poznáme všetci. Koľkokrát ste to už zažili? Stačí, že ochutnáte niečo, čo vám pripravovali vaši rodičia alebo starí rodičia a ste hneď tam. A to je parádny pocit.

Mňa dokáže do čias bezstarostného detstva preniesť hneď niekoľko jedál, džatky, pirohy, fliačky s kapustou, ale hlavne taká celkom prostá a jednoduchá kuľaša. Pod týmto názvom sa skrýva klasická spišská „špecialita“, ktorá sa v rôznych obmenách vyskytuje asi na celom Slovensku, najčastejšie pod názvom fučka. Voľakde sa pripravuje zo zemiakov, inde zase z kukuričnej múky. Tu na Spiši sa na jej prípravu používali prirodzene hlavne zemiaky. K tomu pár lyžíc preosiatej hladkej múky, trochu cibule a masla, v bohatších rodinách aj opečená slanina nakrájaná na kocky. Receptov bude iste hneď niekoľko a môžu sa líšiť hlavne v pomeroch, resp. v použitej múke, ale ja vám kuľašu predstavím tak, ako ju robievala moja babka. Takže recept na pravú spišskú zemiakovú kuľašu. :)

 

recept na spišskú zemiakovú kuľašu


kosikNa pravú spišskú zemiakovú kuľašu budete potrebovať
(asi pre 4 osoby):
1kg zemiakov
120g (4 vrchovaté lyžice) preosiatej hladkej múky
1 cibuľu, poriadny plátok domácej slaniny
lyžicu masla a soľ

 

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

 

A takto na to:

  • Princíp je rovnaký ako v recepte na spišské džatky, ale zatiaľčo pri nich potrebujeme získať hustejšiu masu, tu by sme mali docieliť kašovitú konzistenciu, ktorá z lyžice spadne. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, časť vody zlejte, ale tak, aby boli stále ponorené. Zliatu vodu si odložte bokom, zíde sa, keby ste sa náhodou nestrafili do hustoty.
  • K zemiakom pridajte preosiatú múku, premiešajte, zemiaky popučte a spracujte na o dosť redšiu zemiakovú kašu. Ak sa vám podarila hustejšia konzistencia vlejte do nej vodu, ktorú ste si odložili. Varte na slabom plameni asi 5 až 7 minút, kuľaša by mala byť hladká a počas jej varenia by mala odfukovať (video na konci článku). Ak je potrebné tak si ju dochuťte soľou.
  • Podávajte v hlbokých tanieroch, alebo miskách, dochutené buď opraženou cibuľou na masle, alebo slaninou. A samozrejme nezabudnite na hrnček mlieka k tomu. Možno vás kuľaša neprenesie do vášho detstva, možno takto funguje len u mňa, ale zaručene vám toto jednoduché jedlo bude chutiť. :)

 

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu mojej babky

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

recept na spišskú zemiakovú kuľašu

 

Kamil

 

 

 

Vaše komentáre