cestoviny s bylinkami

Bylinkové stracci alebo cestoviny chudobných

Toto jedlo bolo v Taliansku jedlom chudobných. Natrhať bylinky podľa svojej chuti, pripraviť cestoviny, všetko spolu zmiešať a na záver posypať pangrattatou, čiže strúhankou miesto drahého parmezánu, je otázkou pár minút a veľmi málo peňazí. V chudobných oblastiach bolo teda veľmi populárne. Ale nenechajte sa pomýliť. Aj keď sa jedná o vskutku jednoduchý recept, výsledok je fantastický. Svieža chuť byliniek a olivového oleja a ľahkosť domácich cestovín, to je proste bomba. Bylinky sú v stredomorskej kuchyni všeobecne veľmi obľúbené a tak to má byť, lebo sú zdravé a plné geniálnej chuti. Na tento recept môžete použiť aj kupované cestoviny, ale pripraviť si 100% domáce stracci (zdrapy) je predsa tak ľahké. Zapojte do varenia aj deti. Využite ich prirodzený deštrukčný charakter a nechajte ich trhať cesto, pobavia sa.

No a úplne super na tom je, že môžete povoliť uzdu vlastnej fantázii a bylinky si vybrať podľa seba. Presne tie, na ktoré máte práve chuť, alebo ktoré máte po ruke. V recepte sme namiesto strúhanky použili parmezán. Buržuji! Quick, easy and tasty. To sú bylinkové stracci alebo cestoviny s bylinkami.


cestoviny s bylinkami

kosik

Na bylinkové stracci budete potrebovať (2 porcie):
Na cesto 2 poctivé vajcia a 200 g semoliny,
bylinky; v našom prípade sme vybrali:
bazalku, čerstvé oregano, lístky šalvie,
olivový olej extra virgin,
strúčik cesnaku,
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
parmezán

 

cestoviny s bylinkami 3

A takto na to:

  • Začnite výrobou cestovín. V mixéri zmiešajte vajcia a múku, vznikne čosi ako drobenka. Nie príliš suchá, nie príliš mokrá. Vypracujte cesto, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke asi pol hodiny. Za pomoci strojčeka na cestoviny spracujte cesto na dlhé pásy, ideálne je, keď cesto spracovávate po stupeň číslo 3. Samozrejme na cesto môžete aj obyčajným valčekom. Trhajte zdrapy, teda stracci podľa ľubovôle a rôznych tvarov. Fakticky to nechajte na deti. Cestoviny uvarte v osolenej vode, bude to chvíľočka, maximálne jedna minúta.
  • Na olivovom oleji zľahka orestujte nakrájaný strúčik cesnaku a pridajte bylinky. Môžete ich najemno nasekať, natrhať, alebo nechať celé lístky. Ako chcete. Pridajte cestoviny rovno z vody, v ktorej sa varili. Premiešajte, zalejte olivovým olejom, v prípade potreby osoľte a okoreňte. Na tanieri zasypte jemne nastrúhaným parmezánom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

cestoviny s bylinkami

cestoviny s bylinkami

cestoviny s bylinkami

cestoviny s bylinkami

cestoviny s bylinkami

Kamil a Mižu

 

 

Vaše komentáre