Také letné cestoviny

K letu sa hodia ľahké jedlá, ktoré vás zasýtia, dodajú potrebnú energiu, ale nebudete sa po nich cítiť ako by ste zjedli polovicu vola. Presne také sú spaghetti alla crudaiola, talianska špecialita výnimočná tým, že omáčka na ne sa nevarí. Cherry paradajky sa len marinujú v olivovom oleji spolu s najemno nakrájanými paprikami, cesnakom, kaparami, oreganom a bazalkou. Zvládne ich každý kto si pri krájaní neodfaklí prst a dokáže na sporák postaviť vodu na špagety. Aj keď je ich príprava až prekvapivo jednoduchá, ich chuť je vyvážená a vyslovene letná.

Toto je samozrejme staré talianske jedlo a Taliani si ho radi pripravujú v lete, keď je paradajok nadostač. Aj v našich končinách už v tomto období konečne zoženiete paradajky, ktoré aj chutia ako paradajky. Nie ako tie, s ktorými sa môžete stretnúť v zime. Brrrr. Ideálny čas pripraviť si také ľahké letné cestoviny. Btw., recept som si všimol v jednej z častí fantastického seriálu BBC – TWO GREEDY ITALIANS, v ktorom Gennaro Contaldo a Antioni Carluccio chodia po rodnom Taliansku a predstavujú tie najlepšie jedlá aké si len viete predstaviť. Nájdete ho aj v rovnomennej knihe. Trošku som si ho upravil a stonkový zeler, ktorý som nemal poruke, som nahradil zelenými olivami. A tiež pridal pár lístkov tymiánu, ktorý špagetám pridal extra chuť.

spaghetti alla crudaiola, recept


kosik
Na také letné cestoviny alebo spaghetti alla crudaiola budete potrebovať (4 porcie)
250g cherry paradajok
2 zelené papriky
1 lyžička kapár
hrsť bazalky
lístky tymiánu
zopár zelených olív
lyžička sušeného oregana
8 lyžíc extra virgin olivového oleja
balíček kvalitných špagiet
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
parmezán

 

 

spaghetti alla crudaiola, recept

 

A takto na to:

  • Príprava „omáčky“ je hračkou. Paradajky rozrežte na polovicu, cesnak sa posnažte nasekať úplne najemno a bazalku jednoducho natrhajte. Papriku narežte na tenké krúžky, resp. pásiky. Všetky ingrediencie (samozrejme s výnimkou špagiet a parmezánu) zmiešajte v jednej mise. Zakryte tanierom alebo fóliou a odložte na dve hodinky do chladničky marinovať. Tých hodín môže byť samozrejme aj viac, dokonca sa odporúča nechať paradajky marinovať cez noc, aby sa chute dokonale spojili. Pred použitím si omáčku dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
  • Špagety uvarte v dobre osolenej vode. Samozrejme tak, aby boli al dente. Sceďte, ale nepremývajte! Zmiešajte s omáčkou, prihoďte ešte trochu natrhanej bazalky na dozdobenie a tiež tymián. A ja som si navrch pridal aj lupienky parmezánu, ktoré jednoducho vytvoríte pomocou obyčajnej kuchynskej škrabky. Ešte pár kvapiek olivového oleja a pohár suchého bieleho k tomu. ;) Také ľahké letné cestoviny alebo spaghetti alla crudaiola.

 

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

spaghetti alla crudaiola, recept

 

Kamil

 

 

Vaše komentáre