Souvlaki a grécka Fava

Tak som sa konečne dočkal a na terasu nám pribudol veľký plynový gril. Trvalo to trošku dlhšie, ale výber takého grilu potrebuje trochu času. Pristúpil som k nemu zodpovedne, čítal recenzie, pozeral videá, študoval, prepočítaval, zase čítal recenzie a pozeral videá a tak dookola. Nakoniec som sa rozhodol pre gril s dvoma horákmi a takmer bezúdržbovým liatinovým roštom. A zrejme som vybral dobre lebo teraz sa u nás v jednom kuse griluje. Mäso, syry, ryby, zelenina, všetko. Leto u nás trvá krátko, preto kým môžem využívam všetok možný čas na varenie vonku.

Tí, ktorí k nám na blog chodievate pravidelne alebo nás sledujte na sociálnych sieťach viete, že Grécko je pre nás druhý domov a že milujeme aj tamojšiu kuchyňu. Preto jedno z prvých jedál, ktoré sme si skúsili na novučičkom grile bolo jedlo grécke – souvlaki. Názov souvlaki je zdrobneninou gréckeho slova souvla – špajľa. Kúsky mäsa napichané na špajli a do chrumkava upečené su v Grécku veľmi obľúbené a stretnete sa s nimi prakticky v každej taverne. Ak ste v Grécku niekedy boli vsadím na to krk, že ste souvlaki ochutnali. Najčastejšie sa pripravujú z bravčového alebo kuracieho mäsa, či jahňaciny. Dostať ich môžete ako porciu na tanieri alebo ako pravý streef food – zabalené v chlebe pita. My sme si k nim pripravili aj grécku favu, čo je kaša zo sušeného poleného hrachu, ktorá sa podáva studená, s kopou olivového oleja a výbornou cibuľou. No a o recepty sa s vami teraz radi podelíme. Souvlaki a grécka Fava.

kosik

Na souvlaki budete potrebovať:
bravčové mäso (krkovička, pliecko) a kuracie mäso (prsia, vykostené stehná)*
olivový olej extra virgin
citrón
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
sušené oregano
bylinky podľa chuti
Na favu budete potrebovať:
500 g sušeného poleného žltého hrachu
olivový olej extra virgin
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
čerstvo mleté čierne korenie, soľ
šťavu z polovice citróna
kapary (voliteľné)

 

*množstvo mäsa zvoľte podľa toho, koľko ľudí chcete nakŕmiť.
200 g na osobu bude absolútne pohodlne stačiť

A takto na to:

Celé je to absurdne jednoduché. Najprv teda suovlaki:

Na (mokré) drevené špajle alebo kovové ihly na grilovanie napichajte kusy mäsa. V grécku sa dosť často stretnete s dokonale naporcovaným mäsom na malé kocky, ale to, ako ho narežete je na vás. Osoľte a okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zasypte trochou sušeného oregana. Opekajte z každej strany na grile. Dbajte na to, aby ste mäso príliš nevysušili.

Fava: Na olivovom oleji krátko restujte nadrobno nasekanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Pridajte hrach, zalejte vodou, osoľte a okoreňte a varte cca 45 minút, kým hrach nebude úplne mäkký a nebude sa rozpadávať. Favu potom preložte do mixéra a spracujte ju na jemné pyré. Dochuťte citrónovou šťavou Nechajte vychladnuť, zalejte olivovým olejom. Podávajte s najemnou narezanou cibuľou, prípadne môžete navrch pridať aj pár kapár (úprava z ostrova Santorini).

Souvlaki a favu naložte na taniere, pridajte aj kus citróna na pokvapkanie. Podávajte s chlebom alebo zeleninovým šalátom. Najviac sa, samozrejme, hodí grécky šalát – teda sedliacky (choriatiki). Alebo si k souvlaki pripravte tzatziki.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre