tsoureki

Tsoureki

Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok v roku. Jej neoddeliteľnou súčasťou u nás je kupačka, šibačka, vinšovačka a množstvo tradičných jedál. No a my sme si pre vás nachystali celkom netradične, tradičný grécky recept na veľkonočný koláč tsoureki. Ide o koláč z kysnutého cesta okrúhleho tvaru, konzistenciou veľmi podobný brioške, tiež našej tradičnej paske, ktorý je vyhotovený zo základných surovín – múky, cukru, vajec, mlieka, droždia a masla. Rozdiel je v typickej príchuti, ktorá našej paske žiaľ chýba. Gréci na dochutenie najčastejšie používajú mahleb – výrazné, aromatické korenie vyrábané zo semien stredomorského druhu čerešne. Často sa pridáva i pomarančová kôra a kardamón.

Tsoureki sa podáva s vajíčkami zafarbenými na červeno, ktoré majú predstavovať Kristovu krv. Vajcia ale nie sú určené na konzumáciu. Používajú sa k zábavnej hre, kedy si obaja „hráči“ vezmú po jednom vajci do ruky a jemne nimi o seba poklepkávajú. Vyhráva ten, ktorému vaječná škrupina klepaním nepraskne.

Tento tradičný grécky veľkonočný koláč, podobne ako brioška, alebo paska, sa dá jesť na slano i na sladko. S maslom, šunkou, alebo džemom ku káve. Prípravou nie je komplikovaný, ale istú lásku si vyžaduje. To kysnuté cesto vždy. Pokojne môžete skúsiť do cesta prihodiť sušené brusnice, alebo na jemno nasekané sušené slivky. Určite tým nič nepokazíte.

tsoureki

kosik

Na prípravu tsoureki budete potrebovať (24 cm forma na pečenie):
260 g hladkej múky
11 g sušeného droždia
štipka soli
70 ml mlieka
1 vajce
40 g krupicového cukru
kôra z jedného chemicky neošetreného pomaranča
1 lyžičku kardamónu
40 g masla izbovej teploty
30 ml vlažnej vody
3 farbené vajíčka

 

 

tsoureki

A takto na to:

  • Pripravte si kuchynský robot s hákom na miesenie kysnutého cesta. Múku, droždie a štipku soli v ňom jemne premiešajte. Postupne pridávajte mlieko, vajce, cukor, pomarančovú kôru, kardamón a vodu. Na záver pridajte maslo a nechajte cesto miesiť približne 5 minút, kým je úplne hladké. V prípade, že kuchynský robot nemáte, mieste cesto ručne. Hladké, vymiesené cesto preložte do maslom vymastenej misy a prikryte potravinovou fóliou, aby do vnútra neprenikal vzduch. Ja misu ešte prikrývam textilnou utierkou. Nechajte kysnúť 50 minút až 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Medzitým uvarte a nafarbite 3 vajíčka. Ja používam šupky z červenej cibule, môžete však použiť červené farbivo. Vajíčka nechajte uschnúť a ochladnúť. V koláči nebudú určené na konzumáciu, iba na ozdobu.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a tie ušúľajte na dĺžku 40 – 45 cm. Spolu ich posplietajte do vrkoča. Začnite však od stredu, pokračujte do konca a opäť z opačnej strany zapleťte vrkoč do konca. Konce narežte, vytvorte kruh a prstami zlepte. Preložte veniec to tortovej formy s priemerom 24 cm, vyloženej papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte 20 minút podrásť.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov, uvarené a zafarbené vajíčka vtlačte do venca, cesto potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Pečte približne 30 minút do zlata. Po vytiahnutí nechajte koláč vychladnúť na mriežke a podávajte. Tsoureki najlepšie chutí čerstvý.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

tsoureki

tsoureki

tsoureki

tsoureki

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre