paella

Paella s chorizom a kuracím mäsom

Azda najznámejšie španielske jedlo je paella, ktorá sa pripravuje na veľkých oceľových panviciach (paellon) na pahrebe a často v nej môžete nájsť kuracie či králičie mäso alebo slimáky, morské plody či zeleninu. Čo v nej, samozrejme, nesmie chýbať za žiadnych okolností je ryža, ktorá tvorí jej základ. A šafrán, ktorý jej dáva nádhernu zlatistú farbu. Toto jedlo (tak ako ho poznáme dnes) vzniklo v polovici 19. storočia vo Valencii, preto aj origiálnou paellou je tzv. Valenciana – s kuracím alebo králičim mäsom, fazuľou, zeleninou a slimákmi.

Recept na prípravu paelly, ktorý vám teraz predstavíme sa nedrží ortodoxne pôvodnej receptúry a pustupu. Ten náš je značne zjednodušený, ale nebojte sa, chuťovo je táto paella s chorizom naozaj pecka.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SOS Rice

kosik

Na prípravu paelly budete potrebovať (pre 2 osoby):
200 g jazmínovej ryže
1 vykostené kuracie stehno
1 chorizo (prípadne údenú klobásu podľa svojej voľby)
500 ml kuracieho vývaru
3 na plátky nakrájané šampiňóny
0,12 g šafránu
1 lyžičku červenej údenej papriky
menšiu červenú cibuľu
olivový olej extra virgin
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Na olivovom oleji orestujte do sklovita cibuľu, pridajte k nej na plátky nakrájané chorizo a nakrájané kuracie mäso, osoľte a okoreňte a pár minút restujte. Pridajte ryžu, šafrán, červenú papriku, poriadne zamiešajte a zalejte vývarom. Na slabom plameni duste, dokým sa vývar neabsorbuje do ryže asi na 90%. Na záver do nej vmiešajte hrášok, dosoľte a dokoreňte a nechajte postáť. Podávajte posypané petržlenovou vňatou a s miesačikmi citrónu.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre