Soutzoukakia – grécke mäsové guľky

V Grécku nám chutí takmer všetko. Ale grécke mäsové guľky podávané v bohatej paradajkovej omáčke sa nachádzajú kdesi na pomyselnom vrchole. Soutzoukakia (v preklade karbonátky) sú šišky alebo guľky z hovädzieho mletého mäsa dochutené poriadnou dávkou mletej rasce a škorice. Podávajú sa s ryžou alebo zemiakmi, ale skvelé sú aj s domácim čerstvým chlebom.

Pôvod vraj majú v meste Smyrna, dnešnom tureckom Izmire, a do gréckej kuchyne sa dostali začiatkom dvadsiateho storočia. Dnes sa s nimi stretnete prakticky v celom pevninskom Grécku aj mnohých ostrovoch až po Krétu. Ak na nich narazíte určite ich skúste. A doma si ich môžete pripraviť podľa tohto tradičného receptu.*

*Ako to už v Grécku býva, takmer každá rodina má vlastnú verziu receptu a samozrejme tá ich je správna. Preto sa môžete stretnúť s mnohými obmenami soutzoukakie, v závislosti od oblasti, či ostrova.

kosik

Na grécke mäsové guľky budete potrebovať:
500 g mletého hovädzieho mäsa
5 tenkých krajcov chleba
2 strúčiky cesnaku
2 vajcia
1 lyžičku mletej rasce (odvážnejší aj dve)
1 lyžičku mletej škorice
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na bohatú paradajkovú omáčku:
400 g lúpaných krájaných paradajok
lyžicu paradajkového pretlaku
1,5 dcl červeného vína
2 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku
1 menšiu najemno nakrájanú cibuľu
1 lyžicu cukru
asi 5 cm kus celej škorice
1 lyžičku mletej rasce
bobkový list
olivový olej extra virgin
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Krajce chleba namočte do vína. Mleté mäso dochuťte všetkými koreninami a soľou, Pridajte rozklepnuté vajcia a cesnak. Chlieb vyžmýkajte, nasekajte na úplne malé kúsky a pridajte k mäsu. Rukami všetko poriadne premiešajte a dajte do chladničky odpočinúť asi na jednu hodinu. Po hodine môžete mokrými rukami tvarovať guľky o veľkosti pinpongovej loptičky. Pečte ich v rúre pri teplote 180 stupňov uložené na plechu a pečiacom papieri asi 30 minút. My sme ich piekli asi 25 minút v zatvorenom plynovom grile. Rovnako ich môžete pripraviť na olivovom oleji na panvici tak, že ich postupne opečiete z každej strany.

Pripravte si paradajkovú omáčku. Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak a zalejte červeným vínom. Redukujte. Neskôr pridajte paradajky, pretlak, dochuťte koreninami, cukrom a soľou a podlejte vodou. Nezabudnite na celú škoricu a bobkový list. Do omáčky pridajte mäsové guľky a varte asi 15 až 20 minút. Á hotovo! Grécke mäsové guľky Soutzoukakia môžete servírovať so zemiakmi alebo ryžou, či krajcom domáceho chleba. Hotové jedlo môžete jemne posypať nasekanou petržlenovou vňatou, mätou alebo pažitkou. Ak máte radi orientálnejšie chute dobre bude fungovať aj na drobno nasekaný koriander.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre