osem slimákov s mandľovými lupienkami

Osem slimákov s mandľovými lupienkami

posted in: Sladký život | 0

Kysnuté koláče sú vraj kumšt. Podľa mňa na tom nie je nič zložité, len sa vyzbrojte dávkou trpezlivosti a dajte cestu čas a teplé miestečko, aby malo možnosť dostatočne podrásť. Hnetenie tiež nie je zložité, len si dávajte pozor aby cesto nebolo príliš tuhé. Takže s múkou to nepreháňajte. Slimáky si jednoducho zamilujete. Tento variant sa Vám bude pozdávať práve preto, lebo je plný masla, ktoré mu dodáva na krehkosti a vláčnosti. Pokojne si k nemu nalejte pohár teplého mlieka a vychutnávajte.

osem slimákov s mandľovými lupienkami

 

kosik
Na osem slimákov s mandľovými lupienkami budete potrebovať:
450g hladkej múky
2 balíčky sušeného droždia
50g krupicového cukru
štipka soli
150ml vlažného mlieka
1 vajce
50g masla + na vymastenie
a na náplň:
35g masla
hrsť hrozienok
hrsť mandľových lupienkov
25g krupicového cukru
2 lyžice jahodového džemu

 

osem slimákov

 

A takto na to:

  • Múku, droždie, soľ a cukor dobre premiešajte vo väčšej mise. Do suchej zmesi pridajte vlažné mlieko, 50 ml vlažnej vody, vajce a maslo izbovej teploty. Všetko spolu vareškou premiešajte a hneťte cesto dohladka. V prípade, že je cesto príliš tuhé, pridajte trocha mlieka a naopak. Ak je cesto príliš lepkavé dosypte trocha múky.
  • Cesto preložte na pomúčenú dosku a asi 5 minút ho mieste rukami. Vráťte ho späť do misy a prikryté utierkou ho nechajte asi hodinu kysnúť. Cesto naberie dvojnásobný objem.
  • Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vykysnuté cesto krátko prepracujte a na pomúčenej doske rozvaľkajte do obdĺžnika. Rovnomerne posypte kúskami masla, cukrom, hrozienkami, mandľovými lupienkami a po dĺžke zrolujte ako roládu. Tú rozdeľte na osem rovnakých častí. Malé roládky ukladajte na maslom vymastený plech reznou stranou dole (ja som použila tortovú formu s priemerom 23 cm). Opäť prikryte utierkou a nechajte ešte cca 20 minút podkysnúť na teplom mieste.
  • Koláč vložte do rúry a po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov. Pečte do zlatista. Medzitým nechajte v malom kastróliku prevrieť dve lyžice jahodového lekváru s dvoma lyžicami vody. Ihneď po vytiahnutí koláč potrite horúcim lekvárom a posypte mandľovými lupienkami. Slimáky sa od seba dobre odlupujú, nepotrebujete žiaden nôž. Hotovo ;)

 

osem slimákov

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

osem slimákov, kysnutý koláč, recept

 

Mižu

 

Vaše komentáre