marokánky

Marokánky

Marokánky sú tvrdé sladké placky z cukru, orieškov, sušeného a kandizovaného ovocia potreté tenkou vrstvou čokolády. Majú arabský pôvod a v pôvodnej verzii obsahovali dokonca aj hašiš. Pripraviť marokánky je veľmi jednoduché a jednotlivé ingrediencie môžete meniť podľa toho, čo máte práve po ruke. Mandle a vlašské orechy môžete nahradiť arašidmi, lieskovými, či pekanovými orechmi. Sušené brusnice a hrozienka pokojne zameňte za sušené ďatle, figy, marhule. Je to len na vás a vašej chuti.

V našom vianočnom špeciáli sa každý rok snažíme o rozmanitosť. Vymýšľame nové recepty, experimentujeme s rôznymi chuťami, oprašujeme staré rodinné recepty a inovujeme ich. Marokánky patria do inej skupiny: sú to koláče z nášho detstva, ktoré poznáme zo socialistickej cukrárne. Pokúsili sme sa ich čo najviac zreplikovať, aby chuťou pripomínali tie, ktoré nám mamky kupovali. Vždy, keď nebol čas na vysedávanie v cukrárni pri jahodovom či čokoládovom pohári, špicoch, punčákoch, bratislavských rezoch, tortách s ovocným želé a pod., nám mamky kúpili marokánky. Teta predavačka ich zabalila do malého obrúska, podala nám ich do ruky a my sme ich zjedli cestou domov. Stali pár halierov. Máte na marokánky podobné spomienky? Pamätáte si na ne?

V každom prípade si ich tento rok môžete pripraviť u vás doma a každým zahryznutím cestovať v čase. Cestovať späť do Československa.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na marokánky budete potrebovať (24 ks):
200 g šľahačkovej smotany 33%
120 g kryštálového cukru
20 g vanilkového cukru
20 g hladkej múky
20 g masla izbovej teploty
60 g lúpaných mandlí
40 g vlašských orechov
50 g hrozienok
40 g sušených brusníc
50 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
horkú čokoládu

A takto na to:

Do hrnca nalejte smotanu, nasypte cukre, múku a za stáleho miešania metličkou priveďte zmes k varu. Neustále miešajte, nechajte vrieť 2 minúty a odstavte. Pridajte maslo, metličkou ho do zmesi zamiešajte a nechajte vychladnúť.

Do vychladnutej zmesi pridajte nasekané orechy, sušené, kandizované ovocie a všetko spolu dobre premiešajte. Plech vystelte papierom na pečenie. Pomocou čajových lyžičiek nanášajte na plech kôpky s dostatočným odstupom, v rúre sa marokánky rozlejú na tenkú placku.

Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút. Marokánky sú hotové, keď dosiahnu po celom povrchu zlatistú farbu. Nechajte ich vychladnúť na plechu.

Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu. Čokoládou potierajte tenkou vrstvou spodok keksov a nechajte uschnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

marokánky

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)