Linecká torta

Linecká torta

Linecká torta je skutočnou rakúskou klasikou. Jej základ tvorí krehké orechové cesto okrúhleho tvaru, plnené ovocným džemom a mriežkov na vrchu. Cesto sa najčastejšie pripravuje z mletých lieskových orechov. Ale rovnakú funkciu zastanú vlašské orechy alebo mandľová múka. Džem z červených ríbezlí vytvára príjemnú kyselkavú chuť. Používa sa však aj malinový alebo marhuľový lekvár.

Linecká torta je sviatočným zákuskom a veľmi často sa podáva na Vianoce. Na jej základe vznikli linecké koláčiky, ktoré všetci tak dobre poznáme. O Lineckej torte sa dokonca hovorí, že je to najstarší koláč pomenovaný po konkrétnom mieste, meste Linz, v ktorom sa začala jej továrenská výroba okolo roku 1823. Jej pôvod je však zrejme omnoho starší. Najstarší recept na prípravu tohto zákusku pochádza z roku 1653.

My sme sa rozhodli pripraviť recept čo najvernejšie vo vzťahu k tradičnej rakúskej verzii. Prekvapí vás krehkosť a vláčnosť cesta, ktoré tvorí gro celého koláča. Lineckú tortu môžete podávať ihneď po vychladnutí. Najlepšia je ale na druhý deň, keď do nej poriadne nasiakne ovocný džem. Uskladnená vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste vydrží pokojne dva týždne.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na lineckú tortu budete potrebovať (priemer 23 cm):
200 g masla izbovej teploty
125 g práškového cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
2 čajové lyžičky mletej škorice
kôru z 1 citróna
250 g hladkej múky
150 g mletých lieskových (vlašských, mandľových) orechov
štipku soli
400 g ríbezľového lekváru na naplnenie
1 bielko na potretie
mandľové lupienky

A takto na to:

Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do hladkej a nadýchanej peny. Pridajte vajce, žĺtok, mletú škoricu, citrónovú kôru, hladkú múku, mleté orechy, štipku soli a opäť šľahajte. Vznikne mokré, ale pri dotyku prstom nelepivé cesto. Cesto preložte na pracovnú dosku a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte v chladničke zachladiť 30 minút. Do cesta sa snažte ďalšiu múku nepridávať a ak, tak len v malých množstvách. Bude sa s ním o čosi horšie pracovať, ale vo výsledku bude chutnejšie a po upečení vláčnejšie a krehkejšie.

Zachladené cesto rozdeľte a 1/3 z neho odložte do chladničky. Toto cesto bude slúžiť na vytvorenie vrchnej mriežky. 2/3 cesta rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm s priemerom asi 28 cm a vysteľte ním koláčovú formu. Prebytočné cesto orežte.

Do cesta nalejte ríbezľový lekvár a rovnomerne ho rozotrite. Z odloženého zachladeného cesta tvarujte valčeky a ukladajte ich do tvaru mriežky. Zostatok cesta tiež vytvarujte do tvaru valčeka, použite ho ako obrubu po celom obvode koláča a prstami utlačte.

Pred pečením potrite mriežku jemne našľahaným bielkom a obvod posypte mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 170 stupňov 40 až 50 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)