sacherova torta

Sacherova torta

Pri našich potulkách svetom sme tento raz vycestovali pomerne blízko, do neďalekého Rakúska. Rakúska kuchyňa má typické črty stredoeurópskej kuchyne a je tej našej veľmi blízka, i keď i tu existujú mnohé regionálne odlišnosti. A keď sme premýšľali akú špecialitku tejto kuchyne pre vás pripravíme, vybrali sme sa priamo do Viedne a pripravili jednu z najznámejších viedenských kulinárskych špecialít – Sachertorte. Sacherova torta je lahôdkou pre milovníkov čokolády, dochutená marhuľovým džemom, poliata čokoládovou polevou a podávaná s nesladenou šľahačkou. Prvý raz bola Sacherova torta pripravená v roku 1832 Franzom Sacherom – 16 ročným učňom, pre knieža Metternicha.

Originálna receptúra na tento lahodný čokoládový zákusok je v hoteli Sacher prísne strážená. Práve tento hotel získal výhradné právo nazývať svoju verziu torty “originál”, čomu predchádzala žaloba majiteľov hotela na cukráreň Demel za porušenie ochrannej známky v roku 1938.

V originálnom recepte na Sacherovu tortu sa čokoládová poleva pripravuje z vody, cukru a niekoľkých druhov čokolády. Jej príprava je pomerne náročná, preto sme sa rozhodli vám v našom recepte ponúknuť jednoduchšiu alternatívu. Poleva z masla a čokolády je na prípravu veľmi jednoduchá a nič ňou nepokazíte. Marhuľový džem zohráva v tejto torte nemalú úlohu. V prípade, že je veľmi tuhý, trochu ho ohrejte. Môžete ho dochutiť pár lyžičkami rumu. Ak sa v džeme nachádzajú zvyšky šupiek, rozhodne ho prepasírujte. Kvalitné suroviny sú polovicou úspechu. A v tomto dezerte to platí dvojnásobne. Použite kvalitnú čokoládu. I keď originál je pripravovaný z horkej čokolády, my sme sa rozhodli použiť horkú a mliečnu v pomere 1:1. Ale je to len na vás, pre aký typ čokolády sa rozhodnete vy.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na Sacherovu tortu budete potrebovať (20 cm priemer):
130 g masla izbovej teploty
140 g krupicového cukru
5 vajec
120 g čokolády
85 g hladkej múky
štipku kypriaceho prášku
štipku soli
1 vanilkový lusk
350 g marhuľového džemu
Na čokoládovú polevu budete potrebovať:
170 g čokolády
80 g masla

A takto na to:

V čistej mise mixujte maslo, 70 g krupicového cukru, štipku soli a semiačka z vanilkového lusku, kým nevznikne hladká a nadýchaná pena. Postupne pridávajte žĺtka a stále mixujte. Prilejte vo vodnom kúpeli rozpustenú a vychladenú čokoládu a šľahajte. Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo.

V samostatnej mise vyšľahajte bielka so zvyšným cukrom a stierkou ich postupne zapracujte do maslovo čokoládovej hmoty. Stierkou pracujte opatrne, aby cesto ostalo vláčne a nadýchané. Ďalej do cesta pridajte preosiatu múku so štipkou kypriaceho prášku a opäť opatrne premiešajte.

Tortovú formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie a po obvode potrite trochou masla a vysypte hladkou múkou. Cesto preložte do takto pripravenej formy a pečte pri teplote 170 stupňov približne 60 minút. Po 40 minútach cesto skontrolujte.

Po upečení, vytiahnite cesto na mriežku a nechajte ho vychladnúť.

Vrch upečeného koláča v prípade potreby zrežte, obráťte hlavou dole a vodorovne rozrežte na polovicu. Spodnú polovicu potrite marhuľovým džemom, prekryte druhou polovicou a zvyšným džemom natrite celý povrch koláča. Koláč nechajte 1 hodinu postáť, aby džem na povrchu trochu uschol.

Pripravte si čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli za neustáleho miešania rozpustite čokoládu a maslo. Polevu odstavte a nechajte ju 5 minút chladnúť. Pri nanášaní nesmie byť veľmi horúca, aby nerozpúšťala marhuľový džem, ale ani príliš studená, aby sa dala krásne rozotrieť.

Polevu nalejte na vrch torty a stierkou ju rozotrite tak, aby stekala aj po stranách. Torta by mala byť polevou obalená po celom obvode. Ľubovoľne ju dozdobte a podávajte so šľahačkou.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

sacherova torta

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)