Chana Masala

Chana Masala

Veľmi populárnym pouličným jedlom v Indii je vegetariánske jedlo s názvom chana masala. Jeho základom je chana, alebo chole, teda odrody cíceru s rozdielnym priemerom, farbou a výraznejšou alebo menej výraznou chuťou. Ďalšími dôležitými surovinami na prípravu tohto jedla sú cibuľa, čerstvé paradajky, cesnak, zmes korenín garam masala, chilli, zázvor, koriander a na finálne dochutenie citrónová šťava.

Aj keď príprava chana masala je extrémne jednoduchá, veľmi dôležitá je správna príprava cíceru. Bežne sa používa sušený cícer, ktorý je potrebné na minimálne 8 hodín namočiť do studenej vody. Následne sa cícer varí v čistej vode. Mal by byť mäkký ale nerozpadávať sa. Finálne sa totiž dovarí až v korenenej, pikantnej omáčke. Ak si predsa len budete chcieť recept časovo zjednodušiť a použiť konzervovaný cícer, poriadne ho preceďte a opláchnite pod studenou vodou.

Chana masala sa podáva s rôznymi variáciami plochého chleba. Veľmi často s chlebom bhatura, čo je kysnutý, vyprážaný chlieb. V takom prípade sa už jedlo ale nazýva Chole bhature. Chana masala sa môže podávať aj s ryžou. Existuje niekoľko variácii tohto populárneho jedla. V Pakistane sa doň napríklad pridávajú zemiaky, v Maroku miesto zemiakov pridávajú tekvicu alebo baklažán a jedlo podávajú s kuskusom.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na chana masala budete potrebovať (4 porcie):
200 g sušeného cíceru
3 polievkové lyžice rastlinného oleja
1 čajovú lyžičku rímskej rasce
semiačka z dvoch plodov kardamómu
1 ks škorice
1 cibuľu
2 väčšie paradajky
3 strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky strúhaného zázvoru
1 čajovú lyžičku kurkumy
1 čajová lyžička chilli (voliteľné)
1 čajovú lyžičku garam masala
1 čajovú lyžičku mletého koriandra
soľ
250 ml vývaru z vareného cíceru
šťava zo 1/4 citróna
hrsť čerstvého koriandra

A takto na to:

Sušený cícer niekoľko krát prepláchnite v studenej vode a nechajte ho namočený v dostatočnom množstve vody minimálne 8 hodín (ideálne cez noc). Pred varením cícer opäť riadne prepláchnite pod prúdom studenej vody. Cícer by mal byť po uvarení mäkší, ale nie rozvarený. Sceďte ho a vodu z varenia odložte bokom.

Do rozpáleného hrnca nalejte rastlinný olej, pridajte rímsku rascu, semiačka kardamómu a škoricu. Po pár minútach pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pár minút ju za občasného miešania restujte. Ďalej pridajte nadrobno nakrájané čerstvé paradajky, pretlačený cesnak, strúhaný zázvor, kurkumu, chilli, garam masala, koriander a soľ. Zmes dobre premiešajte, podlejte polovicou vývaru z cíceru a varte, kým sa paradajky nerozpadnú. Vyberte škoricu, omáčku nechajte vychladnúť a rozmixujte.

Zmes opäť zahrejte, pridajte uvarený cícer, podlejte zvyškom vývaru a varte 15 minút. Na záver dochuťte citrónovou šťavou a čerstvým koriandrom.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)