šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok s domácou sekanou

Klasický šošovicový prívarok je také to retro jedlo, ktoré každé pozná z domu, či školskej jedálne. Pozostáva z jednoduchých ingrediencií – šošovice a zemiakov. Zvyčajne sa zahusťuje múkou a zjemňuje sladkou smotanou. K prívarku sa zvykne podávať pečený špekáčik, či na tvrdo uvarené vajíčko.

U nás je šošovicový prívarok považovaný za typické sobotné jedlo, tj. jedlo, ktoré nemá slávnostnejší charakter, ako napr. zvyknú mať jedlá nedeľné, pripraviť ho je veľmi jednoduché a ingrediencie na jeho prípravu máme prakticky stále po ruke. Nuž a keď chceme takýto prívarok posunúť na trochu vyššiu úroveň, pripravíme si k nemu dobrú sekanú.

Jej príprava spočíva v dvojnásobnom mletí mäsa, aby mala sekaná jemnejšiu textúru. Do tejto konkrétnej sekanej sme pridali aj hrsť dusených špenátových listov, ktoré jej dodávajú veľmi zaujímavú chuť. V prípade, že chcete siahnuť po klasike máme recept aj na ňu.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

šošovicový prívarok

 

kosik

Na šošovicový prívarok budete potrebovať  (2 porcie):
150 g šošovice
1 stredne veľký zemiak
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 ml sladkej smotany
pár guličiek nového korenia
lyžičku mletej rasce
bobkový list
pár vetvičiek tymianu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu hladkej múky (voliteľne)
trochu bravčovej masti
Na sekanú:
250 bravčového pliecka
250 g predného hovädzieho mäsa
hrsť na kocky narezanej údenej slaniny
1 cibuľu
1 vajce
1 rožok
lyžičku granulovaného cesnaku
lyžičku mletej rasce
hrsť špenátových listov
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu bravčovej masti
bielok na potretie sekanej pred pečením

A takto na to:

Šošovicový prívarok:

Na masti orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, pridajte tiež mletú rascu a tymian. Po chvíli pridajte premytú šošvicu, okoreňte, pridajte bobkový list a nové korenie, trochu orestujte a za občasného podlievania duste do polomäkka. Nesoľte! Keď je šošovica polomäkká, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, osoľte a duste kým zemiaky a šošovica nie sú hotové. Občasne podlievajte.

Časť odoberte a rozmixujte ponorným mixérom s asi 100 ml sladkej šľahačkovej 33% smotany. Prívarok sa dá zahustiť aj zátrepkou z lyžice múky a smotany, zvoľte si, ktorá verzia zahustenia je pre vás prijateľnejšia. V prípade druhej verzie múku chvíľu povarte. Finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Sekaná:

Na panvici trochu s trochou oleja orestujte cibuľu s lístkami tymianu, neskôr pridajte za hrsť špenátových listov. Osoľte a okoreňte. Špenát potom duste pod pokrievkou asi dve minútky.

Pomeľte oba druhy mäsa. K mletému mäsu pridajte podusený špenát, natrhajte k nemu rožok, dobre premiešajte a mäso so špenátom ešte raz pomeľte. Takto pripravenú zmes osoľte a okoreňte, pridajte vajíčko a slaninu, mletú rascu a granulovaný cesnak. Všetko dobre premiešajte. Z mäsovej zmesi sa snažte vytlačiť čo najviac vzduchu.

Vytvarujte bochník, preložte ho na pekáč a potrite jemne rozšľahaným bielkom. K sekanej pripravenej na pečenie pridajte lyžicu bravčovej masti a podlejte trochou vody. Osoľte.

Pečte pri teplote 180 °C prvých 50 minút pod alobalom, neskôr alobal zložte a pečte ďalej dokým sekaná nezíska krásnu lesklú zlatistú krustu. Sekanú počas druhej fázy pečenia priebežne prelievajte vypečenou šťavou, v prípade, že je to nutné trochu podlievajte vodou.

Šošovicový prívarok podávajte s tenkými plátkami sekanej a 6 minút vareným vajíčkom. K sekanej sa rovnako dobre hodí aj zemiaková kaša. Sekaná je však vhodná aj na studenú spotrebu. S trochou horčice, dobrým chlebom a kyslými uhorkami tvoria dokonalú kombináciu. A ak si plátok takej sekanej uložíte hneď medzi dva krajce natretého chleba, máte výbornú desiatu kamsi na výlet. Výborná je však aj v kombinácii s tatárskou omáčkou. Nuž, ako si našu sekanú so špenátom vychutnáte je už len na vás.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)