tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok s bravčovými kockami

posted in: Hlavné jedlá, Leto | 0

Niektoré jedlá sú pre nás vyslovene letné alebo skôr prázdninové. Určite za to môže fakt, že si ich spájame so svojim detstvom a prázdninami trávenými na záhrade či pri starých mamách. A takým jedlom je pre nás jednoznačne tekvicový prívarok s poriadnou dávkou kôpru a bravčovým mäsom „na kocky“. Máme ho neuveriteľne radi a pripravujeme si ho pomerne často. Samozrejme, najčastejšie z vlastných tekvíc zo záhrady. A keď je občas nadúroda tak si tekvice vždy nastrúhame a zamrazíme, aby sme si prívarok mohli pripraviť aj kedykoľvek v zime.

K prívarku podávame vždy bravčové mäso, jednoducho pripravené na paprike a rasci a, samozrejme, zemiaky. Občas ako kašu, občas len obyčajne uvarené a omastené maslom s riadnou dávkou petržlenovej vňate. Priznávame, že taký prívarok nepatrí medzi najfotogenickejšie jedlá, ale chuťovo patrí medzi top stredoeurópskej kuchyne.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

tekvicový prívarok

kosik

Na tekvicový prívarok budete potrebovať (pre 4 osoby):
1 veľkú tekvicu (obyčajnú)
1 bielu cibuľu
250 ml šľahačkovej 33% smotany
hrsť  nadrobno nasekaného čerstvého kôpru
1 lyžicu hladkej múky
lyžicu masla
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
trochu olivového oleja
Na bravčové mäso „na kocky“:
750 g bravčového pliecka
1 cibuľu
lyžičku rasce
1 lyžicu mletej červenej papriky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
trochu bravčovej masti

A takto na to:

Tekvicu očistite, rozpoľte a pomocou lyžice vydlabte semienka. Nemusíte ich vyhadzovať, nasušte a použite pri vysievaní alebo si ich len tak opečte. Tekvicu pomocou robota alebo strúhadla nastruhajte nahrubo. Na drobno narezanú cibuľu usmažte do sklovita na masle s kúskom olivového oleja (aby sa maslo neprepaľovalo), pridajte nastrúhanú tekvicu, osoľte a okoreňte. Duste asi 30 minút, v prípade potreby jemne podlievajte vodou.

Lyžicu múky rozmiešajte v smotane a touto zátrepkou zalejte tekvicu. Múku môžete aj pokojne vynechať, prívarok však bude trochu redší. Do hotového prípravku pridajte hrsť čerstvého kôpru. Dochuťte soľou a korením.

Mäso pripravíte veľmi jednoducho. Pliecko narežte na kocky. Na masti si do sklovita urestujte cibuľu a pridajte k nej lyžičku rasce. Pridajte aj mäso, zasypte červenou paprikou (v prípade, že máte radšej pálivejšie jedlá použite mix pálivej a mix sladkej papriky), osoľte a okoreňte a prikryte pokrievkou a pomaly duste. Mäso by malo uvoľniť vlastnú šťavu, takže sa nemusíte obávať pripálenia. Asi po desiatich minútach podlejte vodou (miera je na vás, mäso by ale namalo byť úplne zakryté). Duste dokým mäso nebude úplne mäkké (cca 1 hodinu až hodinu a pol).

Podávajte so zemiakmi. Pre vegetariánsku verziu vynechajte mäso a ako prílohu zvoľte 6 minútové vajce.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre