paradajkova_polievka

Rýchla paradajková polievka

posted in: Leto, Polievky | 0

Leto ide! A s ním čas na rýchle a svieže polievky, pokojne aj na studeno (aj keď tento recept nie je ten prípad). Keďže máme jún, konečne sa bez problémov dajú zohnať poriadne paradajky, ktoré nechutia ako destilovaná voda, ale ich chuť je sladká a poctivá. A keďže Mižu doslova miluje paradajkovú polievku a môže ju jesť prakticky denno denne, tak som dnes vytiahol mixér, trochu tých čerstvých a poctivých paradajok plus nejaké z konzervy a pripravil rýchlu polievku. V plnej sezóne paradajok ju samozrejme pripravujeme výhradne z čerstvých a sladkých veľkých paradajok, takto skraja leta, resp. koncom jari zase týmto spôsobom.

paradajkova_polievka

kosik

Na rýchlu paradajkovú polievku budete potrebovať (porcia asi pre 4 osoby):
 250 g kríčkových paradajok
2 x 250 ml lúpaných paradajok v konzerve
2 lyžice hnedého cukru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 chilli papričku (pokojne môžete vynechať)
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin
lyžicu masla
bazalku a parmezán

 

paradajkova_polievka

A takto na to:

  • Do mixéra vhoďte umyté paradajky, lúpané paradajky, chilli (my sme použili scotch bonnet), očistenú cibuľu, strúčiky cesnaku, cukor a všetko spolu riadne premixujte. Pokiaľ máte veľmi výkonný mixér nemusíte nič krájať na drobnejšie kusy, zvážte však čo váš mixér zvláda. Ten náš úplne rozdrví aj malé semienka z paradajok, takže nie u nás nutné masu prepasírovať. Ak však podobný stroj nemáte a chcete mať polievku krásne hladkú a čistú masu ešte prepasírujte.
  • V hrnci rozpustite maslo s trochou olivového oleja, vlejte masu z mixéra a nechajte prevrieť. Pokiaľ sa vám zdá polievka príliš hustá zrieďte ju trochou vody. Dochuťte soľou a korením. Podávajte dozdobené bazalkou, parmezánom a trochou olivového oleja.
  • TIP: Spolu s paradajkami rozmixujte aj trochu stopkového zeleru, získate tak extra sviežosť. Rovnako tak môžete rozmixovať hrsť bazalky, polievka sa dostane hneď na inú úroveň. Polievku tiež môžete finálne dochutiť muškátovým orieškom alebo doplniť o domácu cestovinu. V polievke tiež môžete povariť aj tvrdé kraje parmezánu, polievku zaujímavo dochutí a nevyjde nazmar.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

paradajkova_polievka

paradajkova_polievka

paradajkova_polievka

paradajkova_polievka

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre