rizoto s gorgonzolou

Rizoto s pórom, jarnou cibuľkou a syrom gorgonzola

Rizoto patrí k mojim obľúbeným jedlám. Ale nie len to talianske krémové, ale aj to naše obyčajné slovenské, ktoré sa krémovou konzistenciou práve nevyznačuje. Pri rizote teda nie som žiadny purista a mám jednoducho rád obe verzie jedla. Ale dnes sa budeme venovať originálu, teda risottu, ktoré pochádza zo severného (teraz tak veľmi skúšaného)* Talianska. Jeho príprava vám zaberie sotva 20 minút a navyše nie je vôbec zložitá. Gorgonzola dáva rizotu zaujímavú korenistú chuť, pór zase sviežosť. Použite však pokojne aj akékoľvek bylinky, ktoré sa vám hodia. V tomto recepte by napríklad veľmi dobre zafungovala aj obyčajná žihľava.

*Recept bol písaný v čase korona krízy.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

rizoto s gorgonzolou

kosik

Na rizoto budete potrebovať (2 porcie):
100 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
1 šalotka
1 stonka na drobno narezaného stopkového zeleru
250 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
50 ml suchého bieleho vína
50 g masla
veľká hrsť na drobno narezného póru (biela aj zelená časť)
hrsť na drobno narezanej lahôdkovej cibule
100 g syra gorgonzola (možno nahradiť iným syrom s modrou plesňou)
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
rizoto s gorgonzolou

A takto na to:

Na polovici rozohriatého masla jemne orestujte na drobno nasekanú šalotku a stopkový zeler. Pridajte neumytú ryžu a restujte ešte minútu. Podlejte vínom. Chvíľu povarte kým sa víno nezredukuje. Ryžu osoľte a okoreňte. Pridajte lahôdkovú cibuľku a pór. Jemne podlievajte horúcim vývarom vždy tak, aby bola ryža len jemne zaliata. Varte asi 18 minút na miernom ohni, občas premiešajte a podlievajte trochou vývaru. Konečná konzistencia by mala byť krémová. Na záver do rizota vmiešajte druhú polovicu masla a pridajte nadrobený syr gorgonzola. Podávajte s pohárom suchého bieleho vína.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

rizoto s gorgonzolou

rizoto s gorgonzolou

rizoto s gorgonzolou

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre