Qumeshtor

Qumeshtor

Dnes sme si pre vás pripravili recept na jednoduchý dezert, ktorý zvládnete raz dva. Ide o recept na Qumeshtor – pečený puding, ktorý pochádza z Albánska. V tradičnej verzii býva ochutený len cukrom, čoraz viac sa však do popredia dostávajú aj verzie dochucované vanilkou či citrónovou kôrou, tak ako v našom prípade. My sme však na upečený qumeshtor pridali aj škoricový cukor a nezabudli ho skaramelizovať pomocou flambovacej pištole, tak ako pri Crème brûlée.

Tradične sa zvykne pripravovať v plechu a podávať ako klasický koláč.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Budete potrebovať (2 porcie):
2 vajíčka
80 g cukru
20 g kukuričného škrobu
1 čl citrónovej kôry
160 ml mlieka
80 ml smotany 33%
40 g masla
1 čl vanilkového extraktu
škoricový cukor na posypanie

A takto na to:

Vajcia s cukrom vyšľahajte do nadýchanej peny, pridajte škrob a citrónovú kôru a ďalej šľahajte. Za stáleho šľahania pomaly prilievajte horúce mlieko so smotanou. Zmes prelejte do hrnca a na miernou ohni metličkou neustále miešajte až kým vám nevznikne hustý puding. Nechajte prevrieť a odstavte. Do pudingu ihneď zamiešajte maslo a vanilkový extrakt.

Hotový puding prelejte do misiek a pečte pri teplote 160 °C 30 až 35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť, povrch posypte škoricovým cukrom a pomocou flambovačky cukor skaramelizujte.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)