Orechové šatôčky

Orechové šatôčky (lupačky)

Kysnuté orechové šatôčky (lupačky) sú takou milou spomienkou na naše detstvo. Nie že by ich piekli naše mamky, to nie. Práve naopak. Kupovali ich v obchode a balili nám ich častokrát ako sladkú desiatu. Predávali sa, ak si dobre pamätáme, v dvoch verziách – s lekvárom a s orechami.

My sme si teraz po rokoch dali za úlohu pokúsiť sa rekonštruovať tento recept a vytvoriť čo najvernejšiu kópiu. Podarilo sa! Tenká vrstva kysnutého maslového cesta obaľuje (tentokrát) šťavnatú hromadu orechovej náplne. Na sebe nebudeme šetriť, samozrejme, v tej pôvodnej verzii takto bohatá šatôčka určite nebola.

 

Záhada (nami) zabudnutého názvu

Pravdou tiež je, že ani jeden z nás si nepamätal ako sa toto, kedysi veľmi obľúbené, socialistické pečivo nazývalo. Nepamätali si mamky, nepamätalo si okolie, ale o čom je reč vedel hneď každý.  A tak sme sa obrátili na našich followerov na instagrame s prosbou o pomoc.

Poprosili sme ich, či by nám povedali, pod akým názvom si toto pečivo pamätajú oni a dostali sme stovky správ s tými najrôznejšími názvami aké si len viete predstaviť: šatôčka, lupačka, taštička, kapsička, večka, špička, bejg, dokonca sa častokrát objavovala aj pľundra (aj keď tá je, prirodzene, z celkom iného druhu cesta, tzv. pľundrového, ale pokojne môže mať aj tento tvar) a mnoho mnoho ďalších všakovakých názvov.

Tak sme sa, celkom logicky, rozhodli usporiadať anketu, ktorá dopadla s účasťou 667 ľudí nasledovne:

 

A tak sme sa rozhodli tomuto pečivu hovoriť šatôčka (aj napriek nášmu presvedčeniu, že šatôčka má mať iný tvar, spravidla štvorcový so zahnutými rohmi dovnútra, častokrát navyše z lístkového cesta 🤷‍♂️🤷‍♀️) a takto nazvať aj tento recept. Za názvom šatôčka však budeme písať v zátvorke aj ďalší názov lupačka*, ktorý dostal tiež výraznú podporu.

Vy však tejto sladkej buchtičke hovorte ako len chcete, kľudne po svojom. Na chuti jej to predsa nijako neublíži. Škoda len, že tieto sladké pečivká už akosi zmizli z pultov bežných predajní, pretože kedysi ich mali úplne v každých potravinách, dnes ich v rôznych obmenách možno nájdete v pekárňach a pod.

Ako sme spomenuli, tieto buchty sa predávali v dvoch variantoch. Plnené orechmi a lekvárom. Cesto z nášho receptu môžete použiť na obe. Je dostatočne pevné a pružné, ak ho napr. naplníte hustým slivkovým lekvárom a dobre zabalíte, určite vám nevytečie.

Nech sa už rozhodnete pre akúkoľvek náplň, naplňte ich poriadne. Vďaka veľkému množstvu šťavnatej náplne budú kysnuté buchty fantastické aj na druhý deň.

 

* Samozrejme, aj pri tomto názve sa nájde množstvo nespokojných čitateľov, ktorí budú argumentovať faktom, že pod týmto menom spravidla poznáme sladký rožok posypaný makom. My to, samozrejme, vieme, ale tak nemôžeme volať toto pečivo všetkými názvami, na ktoré si ľudia spomenuli a navyše, toto ani nemá byť priestor na akademická debatu, ale len obyčajný recept na kysnuté pečivo. 🤷‍♂️🤷‍♀️

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

orechové šatôčky

kosik

Na kysnuté orechové šatôčky (lupačky) budete potrebovať (6 ks):
250 g hladkej múky
90 g plnotučného mlieka
40 g kryštálového cukru
4 g sušeného droždia
1 vajce
50 g masla
Na orechovú náplň budete potrebovať:
360 g vlašských orechov
80 g plnotučného mlieka
80 g masla
40 g vanilkového cukru
60 g kryštálového cukru
20 g škoricového cukru
vajce na potieranie

orechové šatôčky

A takto na to:

Pripravte kvások. Teplé mlieko zmiešajte s trochou cukru, droždím a nechajte 10 minút napučať. Do misy od kuchynského robota navážte múku, kryštálový cukor, pridajte vajce a kvások. Mieste, až sa všetko spojí. Potom postupne pridávajte maslo izbovej teploty a mieste na nízkej rýchlosti, kým sa všetko maslo nezapracuje do cesta, približne 10 minút.

Takto vymiesené cesto preložte do čistej misy potretej troškou masla, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svoj objem.

Pripravte orechovú náplň. Vlašské orechy rozmixujte na jemno. Mlieko zohrejte, rozpustite v ňom maslo, kryštálový, vanilkový, škoricový cukor, zalejte ním orechy a nechajte postáť, kým cesto nevykysne.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí, vytvarujte z nich guľky a prikryte utierkou, aby neobschýnali. Guľku cesta rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmerom 17×12 cm. Cesto otočte na výšku. Lyžicou položte do stredu cesta orechovú náplň, preložte cez ňu cesto zo spodnej strany a ešte raz otočte. Okraje spojte, aby náplň nevytekala. Postup opakujte so zvyšným cestom.

Orechové taštičky ukladajte na plech s väčšími rozostupmi, aby sa pri pečení nezlepili. Prikryte utierkou, nechajte 10 až 15 minút postáť. Potrite vyšľahaným vajíčkom a pečte pri teplote 170 stupňov cca 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte buchtičky vychladnúť.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Orechové šatôčky

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)