olivová tapenáda, recept

Olivová tapenáda ako lusk

posted in: Niečo malé | 0


Olivy patria medzi najzdravšie plodiny sveta, sú nielen plné chuti, ale aj vitamínov a minerálov. Tak napríklad naša babka zjedla balíček olív denne a možno aj preto sa dožila deväťdesiatich piatich rokov. Úctihodný vek. Sú trochu kyslé, trochu horké, trochu slané aj sladké, jedným slovom dokonalé. Priznávam sa, že ich zbožňujem. Viem si ich vychutnať len tak čisté ako chuťovku k dobrému filmu miesto chipsov, alebo ako doplnok k dobrým syrom, rovnako aj v letných šalátoch alebo ako tapenádu. A práve o tapenáde zo zelených olív bude dnes reč. 

Miška nedávno upiekla francúzsky chlieb Tordu, krásny a rustikálny. Jeho malé krajce sú ideálne k nátierkam rôznych druhov alebo k tapenádam. A keďže sa mi minule podarilo zohnať veľký pohár gréckych olív inšpirácia prišla sama. Je to absolútne jednoduchá vec, ale tá chuť! Geniálne.

 

olivova tapenada, recept

kosik2

Na jednoduchú tapenádu zo zelených olív budete potrebovať:
Asi 250g veľkých gréckych zelených olív
1 lyžicu kapár
menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku
lyžicu hrubozrnej horčice
čerstvo mleté čierne korenie
kvalitný olivový olej EV

 

olivova tapenada, recept

 

A takto na to:

  • Ideálne sú olivy s kôstkou, skoro stále majú totiž lepšiu chuť. V dnešnej dobe nie je žiadny problém dostať sa k nim. Ale ak máte poruke len tie vykôstkované tak sa nič nedeje. Nasekajte olivy nadrobno, rovnako aj cibuľku a cesnak, pridajte lyžicu horčice a najemno nasekaných kapár, riadnu dávku korenia a zalejte olivovým olejom. Mieru nechám na vás. Poriadne premiešajte a podávajte na čerstvom chlebe alebo hrianke, prípadne spolu so slanými krekrami.

 

olivova tapenada, recept

olivova tapenada, recept

olivova tapenada, recept

olivova tapenada, recept

olivova tapenada, recept

 

Kamil

Vaše komentáre