virgin sarnie, panenka v ciabatte

Virgin Sarnie alebo panenský sendvič


Cez víkend sme sa rozhodli pripraviť si pravé talianske ciabatty, chrumkavé, ale vnútri nadýchané domáce pečivo. Recept na nich nájdete tu. No a čo s takými čerstvými a voňavými ciabattami? Jasné, čas na poriadny sendvič! 

Možno poznáte klasický steak sarnie (sarnie – takto sa niekde zvykne nazývať sendvič), čo nie je nič iné ako dobre pripravený rump steak, pekne nakrájaný na plátky a uložený na veľkej ciabatte alebo bagete. Tento recept preslávil Jamie Oliver, je jednoduchý, ale výsledná chuť je dokonalá. Fajn, spravil som si chuť, ale v chladničke nie je žiadne hovädzie mäso. Zato však som mal poruke panenku, nepochybne ten najlepší kúsok bravčového. Je jemná, neobsahuje prakticky žiadny tuk a dokážete z nej vytvoriť stovky dokonalých jedál. Rýchle steaky, minútky, či soté. Pripravil som si ju vcelku, len s bylinkami, nakrájal na plátky, naplnil pečivo a poviem vám – fantastické!! Dokonalý rýchly obed alebo večera, keď máte po ruke všetky ingrediencie. 

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

kosik2

Na Virgin Sarnie alebo sendvič s panenkou budete potrebovať:
(pre 4 osoby alebo 2 riadnych jedákov)
2 ciabatty
750g bravčovej panenky (očistenej)
vetvičku rozmarínu a pár stoniek tymiánu
akýkoľvek šalát (rukola alebo poľný, atď.)
paradajky, prípadne červené sladké papriky alebo chilli
čerstvo mleté čierne korenie, hrubozrnú soľ
EV olivový olej

 

a na dresingy:
4 lyžice horčice
4 lyžice kyslej smotany
4 lyžice smotanového chrenu
4 lyžice EV olivového oleja

 

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

 

A takto na to:

  • Pripraviť si Virgin Sarnie je fakt jednoduché. Ciabatty si pozdĺžne prerežte. Na doske nadrobno nasekajte rozmarín a tymián, pridajte čierne korenie a hrubozrnú soľ a poriadne pokvapkajte olivovým olejom. Panenku si rozdeľte na dva kusy a v tejto zmesi ju vyváľajte tak, aby na doske ostalo čo najmenej byliniek. Nebojte sa na mäso zatlačiť. Ak na doske predsalen čosi ostane nebojte sa to „vyutierať“ vnútrom ciabatty.
  • Pripravte si dva druhy dresingu. Horčicový a chrenový. 4 lyžice horčice zmiešajte s rozvnakým množstvom olivového oleja a pridajte šťavu z polovice citróna. Na druhý dresing použite smotanový chren, kyslú smotanu a čerstvo mleté čierne korenie. Dresingom z horčice potrite spodú časť ciabatty a naukladajte šalát.
  • Suchú panvicu rozpáľte na maximum a stiahnite plameň na stred. Oba kusy mäsa rýchlo opečte, z každej strany asi 2 minúty, nie viac; chceme aby bolo mäsko zvonku chrumkavé, ale vnútri musí ostať ružové a šťavnaté. Po opečení panenku vyberte a dajte nachvíľku oddýchnuť.
  • Mäso nakrájajte asi na pol alebo možno až centimetrové plátky. Pokvapkajte olivovým olejom a ak je to potrebné osoľte. Poukladajte na ciabattu, potrite druhým dresingom, prihoďte plátky paradajky (prípadne chilli alebo červenú papriku) a zakryte druhou časťou pečiva. Hotovo. :)

 

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

virgin sarnie - panenka v ciabatte, recept na sendvic

ciabatta - sarnie recept

 

Kamil