Far Breton, recept

Nie úplne obyčajný Far Breton

Originálny recept na Far Breton sa nezaobíde bez sušených sliviek. Tie ja od detstva nemusím, preto som si tento známy dezert prispôsobila. V pečení sa to väčšinou nevypláca, ale tento raz to na sto percent vyšlo. Použila som čerstvé, sladučké a vyzreté slivky. Ani zďaleka nie sú také sladké ako sušené, výsledný efekt bol však sladký až až.

Francúzsky Far Breton konzistenciou pripomína hustý puding a chutí výborne. Zvládne ho napiecť aj začiatočník. U nás sa tento jednoduchý koláč ujal. Čo vy? Skúsite ho?

Far Breton, recept

kosik2

Na nie celkom obyčajný Far Breton budete potrebovať:
6 vajec
250g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 liter plnotučného mlieka
120g masla
1 lyžička soli
250g polohrubej múky
2 lyžice tmavého rumu
8 čerstvých sladkých sliviek

 

recept na Far Breton

A takto na to:

  • Vo veľkej mise rozšľahajte všetky vajcia mixérom. Postupne prisypávajte krupicový a vanilkový cukor a mixujte ešte 10 minút až zmes zosvetlie a spení sa.
  • V širokom hrnci zvarte mlieko a po kúskoch doň pridávajte maslo a soľ. Ustavične miešajte, aby vám mlieko neprihorelo. Keď mlieko prevrie, stiahnite ho z ohňa, pridajte rum a nechajte vychladnúť. Vymastite plech 25 x 35 cm maslom, vykôstkujte a nakrájajte slivky na štvrtiny.
  • Zmes mlieka s maslom tenkým pramienkom vlievajte do misy s vajciami a mixujte ešte aspoň 5 minút. Mixér zameňte za metlu a po častiach pridávajte do zmesi múku. Nechajte 5 minút odpočívať. Rozohrejte rúru na 200 stupňov a nakrájané slivky rovnomerne rozložte na vymastený plech.
  • Oddýchnuté cesto opatrne vylejte na plech, pomaly a pokojne, aby slivky ostali na svojom mieste a pečte 75 – 80 minút. Asi po 30 minútach znížte teplotu na 180 stupňov. Po upečení nechajte Far ešte 5 minút v rúre. Podávajte ku káve alebo čaju.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

Far Breton, recept

Far Breton, recept

Far Breton, recept

Far Breton, recept

 

Mižu

Vaše komentáre