zeleninový šalát sterilizovaný

Miešaný zeleninový šalát (sterilizovaný)

Tento recept na miešaný zeleninový šalát (sterilizovaný) sa v našej rodine predáva z generácie na generáciu a jeho príprava a zaváranie je pevnou súčasťou nášho leta. Samozrejme, nie je to len o tomto šaláte, u nás sa zavára riadne veľa vecí. Pripravujeme všakovaké džemy či kompóty, nakladané kyslé uhorky, cviklu, lečo, kečup, passatu a množstvo ďalšieho. Lebo ono nie je nič lepšie, ako brať si v zime z komory zaváraniny z vlastných zásob, fakt.

Miešaný zeleninový šalát je skvelou prílohou ku grilovaným jedlám, rebierkam, rezňom či fašírkam. Je nakladaný v sladkokyslom náleve, ktorý dáva zelenine veľmi zaujímavú chuť. Jeho príprava je doslova hračka. Stačí len nakrájať zeleninu podľa svojich preferencií (kolieska, pásiky), naukladať do dobre umytých pohárov, zaliať dopredu pripraveným nálevom a sterilizovať.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

zeleninový šaláť

 

kosik

Na miešaný zeleninový šalát (sterilizovaný) budete potrebovať (cca 10 ks 350 ml pohárov):
Zelenina:
1 kg farebnej papriky
500 g paradajok
300 g cibule
200 g uhoriek
Na nálev:
1,5 l vody
250 ml octu
50 g soli
250 g cukru
20 tabletiek sacharinu
Do každého pohára:
lyžička horčičných semien
3 guličky nového korenia
3 guličky čierneho korenia
1 a pol lyžice rastilnného oleja

A takto na to:

Najprv si pripravte nálev. Jednotlivé ingrediencie zmiešajte v hrnci, priveďte k varu a 5 povarte. Nechajte vychladnúť.

Zeleninu nakrájajte tak ako ju máte radi – paradajky na kolieska či mesiačiky, papriku ako pásiky či kolieska, cibuľu podľa veľkosti a uhorky tiež. Ak máte malé nakladačky môžete ich nechať pokojne v celku, ak sú uhorky staršie efektne vyzerajú kolieska.

Zeleninu naukladajte do pohárov, do každého pohára vložte korenia a zalejte lyžicou a pol oleja. Poháre potom kompletne zalejte aj pripraveným nálevom. Sterilizujte asi 20 min.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)