machová torta

Machová torta

posted in: Leto, Sladký život | 0

V roku 2019 sme boli oslovení, aby sme sa zúčastnili štvrtého ročníka projektu Gourmet Brno. Úžasný zážitok. Našou úlohou ako hodnotiteľov bolo navštíviť vybrané cukrárne, ochutnať čo ponúkajú, ako a v akom priestore to ponúkajú, atď.. Nebudeme klamať. Práca snov. Objavili sme skvelé podniky ktoré, pri návšteve Brna, už nikdy nevynecháme. Ako s týmto príbehom súvisí machová torta so špenátom?

Počas nášho neuveriteľného výletu po Brne sme zašli aj do cukrárne SORRY – pečeme jinak. Kto v tejto cukrárni bol, dobre vie, že názov nezavádza. Naozaj pečú úplne inak. Zo všakovakých dezertov, sme si mohli vybrať napríklad cheesecake, ktorý chutil na chlp ako jablková štrúdľa, či machovú tortu zo špenátu, zdobenú sušenými svrčekmi… Áno, dobre počujete, svrčekmi. Koho by taký dezert nezaujal? No a to bola inšpirácia pre napečenie našej machovej torty. Vyzerá a aj chutí úplne inak. Hmyz sme tiež vynechali. Ale naozaj. Od návštevy tejto skvelej cukrárne hovoríme, že musíme upiecť sladkú tortu zo špenátu a konečne, po dvoch rokoch, sme sa k tomu dokopali.

Svieža machová torta k horúcemu letu patrí a recept na ňu zase rozhodne patrí na náš blog. Baby špenát, ktorý je súčasťou receptu si kupujeme v @Billa_sk, kde ho vždy nájdeme vo výbornej kvalite (kedysi sme ho pestovali, toto leto však na záhrade dostali priestor cukety, tekvice, fazuľa, zemiaky a zeler). Tortu sme doplnili o svieži krém z kyslej smotany, šľahačky, mascarpone, limetky a dozdobili čerstvým záhradným ovocím. Tak čo poviete? Páčia sa vám aj netradičné torty alebo dávate prednosť klasike? 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

machová torta

kosik

Na machovú tortu so špenátom budete potrebovať (priemer 20 cm):
4 vajcia
50 g slnečnicového oleja
130 g čerstvých baby špenátových listov
130 g kryštálového cukru
200 g polohrubej múky
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
250 g mascarpone
100 g kyslej smotany 16%
60 g práškového cukru
100 ml šľahačkovej smotany 33%
kôra z 1 limetky
4 čajové lyžičky limetkovej šťavy
ľubovoľné ovocie na dozdobenie
 

A takto na to:

Upečte korpus. Samostatne vyšľahajte bielka s kryštálovým cukrom. Špenát prepláchnite a rozmixujte spolu s olejom na kašu. Špenátovú kašu postupne prilievajte k žĺtkom a šľahajte. Žĺtkovú zmes opatrne stierkou primiešajte k vyšľahaným bielkam. Postupne pridávajte preosiatu múku zmiešanú so sódou a opatrne miešajte. Cesto prelejte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Pred vytiahnutím z rúry urobte test špajlou. Po zapichnutí a vytiahnutí musí ostať suchá a čistá. Cesto nechajte 10 minút vo forme, vyberte ho a nechajte chladnúť na mriežke.

Pripravte krém. Do misy vložte mascarpone, kyslú smotanu a práškový cukor. Za neustáleho šľahania postupne prilievajte šľahačkovú smotanu. Šľahajte, kým krém nezhustne. Na záver pridajte limetkovú kôru, šťavu a premiešajte.

Cesto rozrežte na dve rovnaké časti. Pre väčší efekt orežte cesto aj po obvode. Odrezky na záver použijete na dozdobenie. Prvé cesto položte na tortový stojan, potrite polovicou krému a posypte ľubovoľným ovocím. Prikryte druhým cestom, potrite zvyškom krému a dozdobte ovocím a zvyškom orezaného cesta.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre