Jablkový koláč

Jablkový koláč (apple pie)

Takmer každá krajina má svoj typický variant jablkového koláča. Na Slovensku je to rozhodne jablkové pité (recept nájdete TU). Vo Francúzsku je ako najbežnejší jablkový koláč známy tarte tatin, v Holandsku Appletaart, ktorý sa asi najviac približuje z Anglicka pochádzajúcemu Apple pie. Apple pie sa skladá z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo ako jednotlié pásiky do tvaru mriežky. Najčastejšie sa podáva so šľahačkou alebo zmrzlinou. A práve anglickú/americkú verziu jablkového koláča sme tento raz pre vás vyladili, vychutili a pripravili.

Najdôležitejší a zároveň najlepší na tomto koláči je pomer cesta a náplne. Náš jablkový koláč je jabĺčkami naplnený do prasknutia. Preto je taký šťavnatý. Napokon, už pri prvom pohľade naň vám musia tiecť slinky. A verte nám, tak dobre ako vyzerá aj chutí. Pripravili sme si k nemu aj slaný karamel a to isté odporúčame aj vám. Tá kombinácia je neprekonateľná a vy už nikdy, ale nikdy nebudete chcieť iný jablkový koláč.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na jablkový koláč (pie) budete potrebovať (priemer 20 cm):
240 g hladkej múky
45 g trstinového cukru
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletej škorice
100 g studeného masla
2 čajové lyžičky jablčného octu
60 ml studenej vody
vajce na potieranie
Na náplň budete potrebovať:
1 kg jabĺk (neočistené)
2 čajové lyžičky mletej škorice
60 g trstinového cukru
10 g kukuričného škrobu
šťavu a kôru z ½ citróna
3 semená kardamómu
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

A takto na to:

Ako prvé pripravte cesto, ktoré musí postáť v chladničke. Do kuchynského robota s nástavcom nožov nasypte všetky sypké suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo, jablčný ocot, studenú vodu a pulzovaním rozmixujte. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé. Vyberte cesto, roztlačte ho do tvaru disku (aby sa rýchlejšie vychladilo) a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte ho v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu*.

Kým sa cesto chladí, nachystajte náplň. Jabĺčka ošúpte a očistite. Na rozohriatu panvicu nasypte na tenké plátky nakrájané jablká, nepridávajte žiaden tuk. Posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna a nadrvenými semienkami kardamómu. Po premiešaní prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Preto dávajte pozor aby ste ich nerozvarili. Po odstavení pridajte do jabĺk vanilkový extrakt a premiešajte. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 2 mm a naplňte ním tortovú formu s priemerom 20 cm po celom obvode, zvyšok cesta orežte a použite na mriežkovanie. Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.

Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč jablkovou náplňou a prepletajte jednotlivé pásiky. Potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 25 minút, alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Jablkový pie podávajte posypaný práškovým cukrom alebo omáčkou zo slaného karamelu.

*Tip: Vypracované cesto zabalené v potravinovej fólii vydrží v chladničke pokojne týždeň, v mrazničke mesiac, takže si ho môžete pripraviť dopredu. Množstvo cesta v tomto recepte bude postačovať presne na daný rozmer formy a vrchné mriežkovanie. V prípade, že sa nechcete babrať s vyrezávaním cesta a mriežkovaním, urobte jeden a pol až dvojnásobnú dávku cesta a vrch koláča prekryte cestom v tvare kruhu. Pred pečením ale vrch narežte, aby mal kadiaľ unikať vzduch.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre