citronovy_kolac

Citrónový koláč

Priznávam, že som sa už niekoľko rokov chystala na citrónovú polevu. A ani neviem prečo, zdalo sa mi, že jej príprava bude extrémne zdĺhavá a náročná, a tak som to zakaždým odďaľovala. Nakoniec sa nebolo čoho báť. Pripravili sme pre vás teda veľmi jednoduchý recept, časovo nenáročný a veľmi chutný. Krém je kombináciou lemon curd a smotanového mascarpone, veľmi svieži. S maslovým lístkovým cestom sa dobre dopĺňajú. Práve v predvianočnom období nie je času nazvyš, preto bude mať istotne vo vašej domácnosti veľký úspech.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu citrónového koláča budete potrebovať (8 ks):
1 žĺtok
kôra z ½ citróna
25 ml citrónovej šťavy (cca 1 stredne veľký citrón)
50 g kryštálového cukru
300 g mascarpone
50 g práškového cukru
½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
1 lístkové cesto chladené (300 g)
Na prípravu citrónovej polevy budete potrebovať:
140 g práškového cukru
8 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
ovocie na dozdobenie

A takto na to:

Najprv si pripravte citrónový krém (lemon curd). Do hrnca navážte žĺtok, kôru z ½ citróna a 50 g kryštálového cukru. Pri miernom ohni za stáleho miešania priveďte zmes k varu, 3 minúty povarte, prepasírujte cez sito a odložte na 1 hodinu do chladničky. Po vychladení pridajte lemon curd do misky s 300 g mascarpone, 50 g práškového cukru a ručným mixérom spolu všetko mixujte.

Chladené lístkové cesto trochu rozvaľkajte, aby bolo krásne tenké a narežte ľubovoľné obdĺžniky, štvorce rôznej veľkosti. Ja som si narezala obdĺžniky s rozmerom 4 x 12,5 cm. Nakrájané cesto poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto prekryte ďalším papierom na pečenie a zaťažte ďalším plechom. Pečte pri teplote 180 stupňov 10 minút, odkryte vrchný plech, papier na pečenie a pečte ešte 5 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto vychladnúť.

Citrónovým krémom naplňte vrecko so zdobiacou špičkou (A1), krém naneste na polovicu plátkov cesta.

Príprava citrónovej polevy je veľmi rýchla. Preosejte práškový cukor minimálne 2x. Pridajte citrónovú šťavu a ručným mixérom rozmixujte. Poleva by mala byť tak akurát hustá, ale nie priesvitná. Preto pridávajte citrónovú šťavu postupne. Na čisté plátky upečeného cesta naneste polevu príborovým nožom, a jemne rozotrite, aby bola po celom povrchu. Plátky s polevou položte na vrch krému a koláčiky dozdobte čerstvým ovocím, alebo podľa vlastnej fantázie.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre