domáci pita chlieb

Domáci pita chlieb a souvlaki s tzatziki

Καλή μέρα všetkým. Opäť sa s nami na chvíľku môžete vybrať do milovaného Grécka a ochutnať tie najklasickejšie grécke jedlá, na ktoré natrafíte v ktorejkoľvek časti tejto krajiny. Drvivá väčšina určite pozná každé jedno z nich, ale pre poriadok si ich v krátkosti predstavíme. 

Grécky pita chlieb je okrúhly kysnutý plochý chlieb z pšeničnej múky. Používa sa na zabalenie souvlaki, gyrosu alebo na naberanie omáčky. Práve gyros (v pite zabalené bravčové či kuracie mäso, s oblohou z paradajok, červenej cibule, hranoliek a tzatziki) je najznámejšie pouličné grécke jedlo.

Souvlaki je rovnako obľúbené rýchle občerstvenie. Pozostáva z malých kúskov bravčového, kuracieho, hovädzieho alebo jahňacieho mäsa napichaného na špajle. Následne sa tieto mäsové špízy grilujú na ražni a jedia sa buď priamo z paličky alebo zabalené do pity so zeleninovou oblohou a tzatziki omáčkou.

Tzatziki je jednoduchá omáčka pripravená zo šalátovej uhorky, jogurtu, soli, olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a kôpru. V Grécku sa zvykne podávať aj ako samostatné meze, čiže malé predjedlo, resp. doplnok k iným jedlám.

Nie je žiadnym tajomstvom, že my grécku kuchyňu zbožňujeme. Od predjedál, cez hlavné jedlá, šaláty a dezerty. Grécka kuchyňa je veľmi pestrá, sezónna a slovo, ktoré ju najviac vystihuje je čerstvosť. Ak ste rovnako ako my milovníkom gréckej kuchyne, pozrite si aj ďalšie recepty: souvlaki a grécka fava, určite neprehliadnite ani recept na soutzoukakia, cuketové placky kolokithokeftedes a šalát z divokej ryže s hráškom, syrom feta a grilovanou repou.

A ak sa náhodou toto leto chystáte do Grécka pošlite nám fotky, užite si dobré jedlo, milých ľudí a nádherné pláže.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na grécky domáci pita chlieb budete potrebovať (7 ks):
370 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku soli
7 g sušeného droždia
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
tymian
150 ml plnotučného mlieka
60 ml vody
Na tzatziki budete potrebovať:
1 šalátovú uhorku
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
3 strúčiky cesnaku
250 g plnotučného jogurtu
hrsť kôpru
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na souvlaki budete potrebovať:
bravčovú krkovičku, pliecko alebo stehno
1 liter vody
3 ks bobkového listu
5 guličiek nového korenie
5 guličiek čierneho korenia
1/2 citróna
1 čajovú lyžičku soli
1 polievkovú lyžicu medu
hrsť petržlenovej vňate

A takto na to:

Ako prvú pripravte marinádu (pác, nálev) na mäso. Do hrnca s vodou pridajte korenia, bobkové listy, soľ, med, polovicu celého citróna a petržlenovú vňať aj so stonkami. Marinádu varte približne pol hodinu a nechajte ju vychladnúť. Na kocky nakrájané mäso v nej marinujte minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Mäso napichajte na špajle, osoľte, okoreňte a grilujte na miernom ohni. V recepte zámerne neuvádzame množstvo mäsa, je to len na vás.

Pripravte pita chlieb. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Do misy od kuchynského robota postupne pridajte všetky suroviny a mieste. V prípade potreby dosypte trochu múky. Vypracované cesto preložte do misy vytretej olivovým olejom a nechajte na teplom mieste približne 40 minút odpočívať.

Vykysnuté cesto preložte na olejom potretú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 7 rovnakých častí. Pomocou valčeka vyvaľkajte placky s priemerom cca 20 cm a opekajte na panvici z oboch strán približne 2 minúty.

Na prípravu tzatziki nastrúhajte ošúpanú šalátovú uhorku, osoľte, premiešajte a nechajte chvíľu postáť. Pomocou kuchynskej utierky uhorku vyžmýkajte. V mixéri mixujte olivový olej, cesnak a citrónovú šťavu. Do čistej misy pridajte uhorku, jogurt cesnakový olej, osoľte, okoreňte a lyžicou premiešajte. Podávajte s čerstvými olivami.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre