briosky

Briošky

Francúzi sa jednoducho vyznajú. Vedia čo je dobré a vo svete sú známi svojou kuchyňou. Do sveta pustili tie najlepšie recepty na prípravu dezertov a pečiva. Chrumkavé bagety, krehké croissanty, maslové briošky, to všetko a omnoho viac je známe ako typické francúzske pečivo. A tak sme sa rozhodli priniesť trochu francúzska aj do našej kuchyne a pripraviť si raňajkové briošky.

Pri tomto recepte sú najdôležitejšie tri veci. Po prvé spôsob pridávania masla do pripravovaného cesta, po druhé dĺžka miesenia a kysnutia a nakoniec po tretie, odležanie cesta v chladničke. Áno, dobre čítate. Už vykysnuté cesto sa zaťaží a na noc necháva odležať v studenej chladničke. Ak dodržíte všetky kroky a pripravíte si cesto podľa nášho receptu, cez noc sa stanete profesionálnym pekárom. Celkom vážne a bez srandy, lepšie briošky ste v živote nejedli.

briosky

kosik

Na briošky budete potrebovať (20 kusov):
130 g vlažného mlieka
7 g droždia (instatné)
100 g kryštálového cukru
430 g hladkej múky
½ lyžičky soli
3 vajcia
185 g masla izbovej teploty
1 žĺtok + lyžica mlieka
mak na posypanie

 

 

briosky

A takto na to:

  • Vlažné, až teplé mlieko vyšľahajte metličkou s droždím do peny. Postupne v troch častiach pridávajte cukor a stále metličkou šľahajte.
  • Misu s mliekom vložte do robota s nástavcom háku. Múku a vajcia pridávajte tiež v troch častiach tak, aby sa múka i vajce poriadne zapracovali do cesta. Nasypte prvú tretinu múky, jedno vajce a nechajte aspoň 3 minúty miesiť, kým pridáte ďalšiu múku a vajce. Cesto bude veľmi riedke a také má byť. Na záver opäť v troch častiach pridávajte maslo. Ďalšiu časť masla pridáte, až keď predchádzajúce je úplne včlenené do cesta. Riedke cesto prikryte fóliou a utierkou a nechajte na teplom mieste odpočívať 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Po nakysnutí nevyberajte cesto z nádoby. Pomúčte povrch cesta, zrazte ho hánkami prstov, prekryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia cesta dotýkala a položte na ňu tanier. Tanier musí byť dostatočne malý, aby vošiel do vnútra nádoby s cestom. Nechajte cesto odpočívať v chladničke cez noc.
  • Vyberte cesto na pomúčenú dosku, poriadne ho premieste a nechajte 10 minút odpočívať. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte múku. Rozdeľte cesto na 20 malých bochníčkov veľkosti mandarinky. Dlaňami oboch rúk tvarujte valčeky s dĺžkou 20 cm a tvarujte z nich uzlíky. Múku používajte len ak je cesto natoľko lepkavé, že sa s ním nedá pracovať. Uzlíky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Pred vložením do rúry štetcom potrite briošky zmiešaným žĺtkom s mliekom a posypte makom. Pečte 15 až 20 minút. Podávajte s maslom, alebo domácim džemom. Najlepšie sú čerstvé.


Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

briosky

briosky

briosky

briosky

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre