Zemiakové knedle plnené údeným

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom a moravské zelí

Zemiakové knedle plnené dobrým údeným mäsom a k tomu skvele pripravená kyslá kapusta na moravský spôsob (tzv. moravské zelí), to je dokonalé zimné jedlo. Jeho príprava je trošku prácnejšia a dlhšia, odmenou vám však bude poriadne sýte jedlo, ktorou potešíte svoju rodinu. Ide o klasické jedlo českej kuchyne, ktoré je však veľmi obľúbené aj v ďalších stredoeurópskych kuchyniach, vrátane tej našej.

Recept na zemiakové knedle je univerzálny, pokojne by ste ich mohli plniť aj na sladko – slivkami, či jahodami. My však dnes ostaneme pri mäsovej verzii knedlí. Údené mäso zvoľte podľa svojich preferencií, funguje prakticky každý druh – stehno, krkovička, obraté rebrá alebo koleno; možností je jednoducho veľa. My sme použili krkovičku, ktorú sme po uvarení a vychladnutí narezali na menšie kocky. Rovnako však mäso môžete pomlieť – dosiahnete jemnejšiu textúru, je to na vás.

Moravské zelí patrí medzi naše najobľúbenejšie prílohy. Takto pripravovaná kapusta sa zahusťuje, spravidla zemiakmi alebo zápražkou z hladkej múky. Ďalej kapustu musia dopĺňať orestovaná cibuľa spolu so slaninou a cukor. Moravské zelí pripravujeme pomerne často, nielen k týmto knedlíkom, ale používame ho aj k strapačkám, pečenej krkovičke s knedľou, či zemiakmi a Miška si ho veľmi rada dá len tak s parenou alebo zemiakovou knedľou, žiadna ďalšia vec jej nechýba.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Zemiakové knedle plnené údeným

 

kosik

Na zemiakové knedle plnené údeným mäsom budete potrebovať (cca 24 ks):
350 až 400 g uvarenej údenej krkovičky
1 červenú cibuľu
800 g deň predom uvarených zemiakov v šupke
220 g polohrubej múky
1 menšie vajce
1 lyžičku masla
štipku soli
trochu masti
Na moravské zelí:
500 g kyslej kapusty
hrsť na kocky narezanej údenej slaniny
1 cibuľu
cca 4 lyžice cukru
lyžicu masla
2 lyžice hl. múky
lyžičku mletej rasce
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu bravčovej masti

A takto na to:

Moravské zelí (kyslá kapusta na moravský spôsob):

Na masti orestujte na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu, pridajte tiež mletú rascu a cukor. Po chvíli pridajte kyslú kapustu, osoľte a okoreňte a za občasného podlievania duste kapustu do mäkka. Nezabudnite si bokom odložiť trochu šťavy z kyslej kapusty, využijete ju pri finálnom dochutení.

Na masle pripravte svetlú zápražku z dvoch lyžíc hladkej múky. Za stáleho miešania podlievajte vodou dokým nedosiahnete konzistenciu riedkej omáčky. Osoľte a okoreňte. Túto zápražku potom pridajte ku kapuste, trochu povarte a finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak je to potrebné pridajte trochu cukru alebo šťavy z kyslej kapusty.

Knedle:

Deň predom si uvarte v šupke 800 g zemiakov. Na druhý deň ich ošúpte a pretlačte pomocou lisu. K zemiakom pridajte múku, vajce, maslo a soľ. Vypracujte hladké cesto.

Cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na približne 0,5 cm hrúbku. Pred vykrajovaním ešte cesto poriadne zo spodnej strany pomúčte, vrchnú časť pokojne nechajte lepkavejšiu, lepšie sa vám bude spájať cesto pri tvarovaní gúľ. Štvorce vykrajujte ostrým nožom, približne 5×5 cm veľké.

Na trochu masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s na malé kocky narezanou krkovičkou. Osoľte a okoreňte. Takúto zmes po vychladnutí ukladajte do stredu štvorcov zo zemiakového cesta a čistými rukami spájajte rohy. Rovnomerným pohybom oboch rúk vytvorte guľu, akoby ste pracovali s plastelínou.

Knedle varte cca 6 minút v osolenej vode. Gule po vybratí jemne omastite. Podávajte uložené na moravskom zelí (kapuste). Knedle zvrchu knedli posypte opraženou cibuľou.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)