gnocchi a bravčové dusené

Gnocchi a bravčové dusené na víne

posted in: Hlavné jedlá | 0

Z môjho pohľadu je toto jedlo ideálne na zimné mesiace. Nielen preto, že silná koncentrovaná chuť mäsa duseného vo víne je mi sympatická práve v zime, keď vonku mrzne, chumelí sa a ja vtedy potrebujem dobiť energiu a zahriať sa, ale aj preto, že sa pri jeho príprave takmer vôbec nenamakáte. A že mne sa v zime naozaj nič nechce.. Svojou chuťou trochu pripomína poctivý guláš a ten ja môžem kedykoľvek. Bravčové pliecko som doplnil o domáce gnocchi, čo bolo fajn, ale ak by ste sa s ich prípravou nechceli príliš zdržiavať, tak ich jednoducho nahraďte zemiakmi, haluškami alebo aj obyčajným chlebom.

gnocchi a bravčové dusené

kosik

Na gnocchi s bravčovým duseným na víne budete potrebovať (4 osoby):
 1 kg bravčového pliecka
2 mrkvy
1 petržlen
2 cibule
lyžicu paradajkového pretlaku
250 ml suchého červeného vína
1/5 l zeleninového vývaru
lyžicu bravčovej masti
1 chilli papričku, bobkový list
lyžičku červenej papriky, čerstvo mleté čierne korenie a soľ
a na gnocchi
1 kg zemiakov
300 g hladkej múky
3 vajcia

 

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

A takto na to:

  • Zožeňte si kilo bravčového pliecka, ktoré pokojne môže obsahovať aj viac tuku. Ten sa pomalým dusením úplne rozpustí a šťava, ktorú vytvorí bude úplne super. Mäso nakrájajte na väčšie kocky. Budete ho dusiť asi tri hodiny, takže nakoniec sa bude rozpadávať samo a vtedy je fajn, keď nie sú kúsky mäsa maličké.
  • Mäso sprudka orestujte na bravčovej masti z každej strany, aby sa zatiahlo. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Keď je opečené povyberajte ho na tanier. Na jeho výpeku restujte nakrájanu mrkvu, petržlen, cibuľu a chilli papričku. Keď je zelenina jemne orestovaná pridajte k nej znova mäso, lyžicu paradajkového pretlaku, lyžičku papriky, bobkový list a podlejte vínom. Chvíľu povarte, zalejte časťou vývaru a dajte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Prikryte pokrievkou a pomaly duste asi 2,5 až tri hodiny, dokým sa mäso nebude úplne rozpadávať. Sem-tam pliecko skontrolujte a ak je to potrebné podlievajte vývarom. Ochutnávajte a dochuťte soľou, či korením.
  • Kým sa mäso dusí môžete si pripraviť poctivé domáce gnocchi. Ja som ich pripravil trocha väčšie, aby sa hodili ku kusom mäsa, ale vy si ich môžete pripraviť v takej tej normálnej veľkosti. Dobre umyté zemiaky varte v šupke asi 15 minút, či sú hotové skontrolujte špičkou noža. Sceďte a ešte horúce olúpte. Dôkladne ich pomeľte alebo pretlačte priamo na pracovnú dosku. Vytvarujte kruh, do neho urobte dieru a vlejte tri vyšľahané vajcia. Poprašte múkou a začnite spracovávať. Občas dosypte múku, je však možné, že ju nespotrebujete celú. Výsledkom by malo byť ľahké cesto, trochu pripomínajúce krehké cesto na koláč. Nemalo by lepiť, ale musí držať pohromade. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a z nich vytvarujte podlhovasté valčeky, hrubé asi ako palec. Tie nakrájajte na centimeter a pol dlhé kúsky. Vidličkou vytvarujte efektné vrúbky.
  • Varte v osolenej vode asi dve minúty, gnocchi vyplávajú na povrch. Vyberte ich dierkovanou naberačkou, alebo sitkom a nepremývajte. Naložte do hlbokých tanierov. Na hotové mäso ešte pridajte petržlenovú vňať a podávajte.

 

 

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

recept, gnocchi a bravčové dusené na víne

Kamil

 

Vaše komentáre