chlapský steakový sendvič

Steakový chlapský sen(dvič)

posted in: Hlavné jedlá | 0

Milujem poriadny steak. Ale v tomto rozhodne nie som sám. Väčšina ľudí neodolá chuti dokonale pripravených hovädzích steakov. Osobne by som ich mohol jesť každý druhý deň. Háčik je v tom, že dobrý steak nie je lacný špás. A tak ani u nás nie je každodennou záležitosťou. Preto sa vždy nesmierne teším, keď sa rozhodneme nejaký si pripraviť. Osobne si ho najviac vychutnám čistý, len tak s dobrým chlebom alebo zeleninou, keď najviac vynikne delikátna chuť mäsa. Ale tento recept je trochu iný. Poctivý rump steak, uložený medzi dva kusy domáceho toskánskeho chleba, doplnený o čerstvé oregano, šalát, cibuľu, preliaty olivovým olejom a našim (pre mňa) dokonalým ostrým domácim kečupom. Chlapský steakový sen, ktorý si ale určite vychutnajú aj baby. Tak si pustite Portera a skúste si pripraviť tento famózny sendvič.

chlapský steakový sendvič

kosik

Na steakový sendvič budete potrebovať (pre 2 osoby):
polkilový kvalitný rump steak
hrsť zeleného šalátu podľa vašej chuti
menšiu hrsť čerstvého oregana
1 cibuľu
dve lyžice hrubozrnej horčice
dve lyžice poctivého a naozaj kvalitného kečupu
olivový olej EV
vetvičku rozmarínu
1 sušenú alebo čerstvú chilli papričku
čerstvo mleté čierne korenie a soľ a šťavu z jednej limetky
2 menšie a plochejšie chleby

 

chlapský steakový sendvič

A takto na to:

  • Zožeňte si kvalitný a asi polkilový rump steak. Ten v tomto prípade bude bohate stačiť pre dvoch. Pred samotným grilovaním ho z chladničky vyberte aspoň na pol hodky a nechajte voľne odpočívať. Poriadne rozpáľte grilovaciu alebo silnú panvicu. Nepridávajte žiadny olej! Na doske rozsekajte úplne nadrobno rozmarín a chilli, pridajte čerstvo mleté čierne korenie, soľ a zalejte dávkou olivového oleja. Vezmite steak a vyváľajte ho v zmesi rozmarínu, korenia a oleja tak, aby boli obe strany pokryté.
  • Pripravte sa na to, že keď položíte steak na rozpálenú panvicu poriadne to zadymí. Otvore všetky okná a pustite digestor. :) Ale tá vôňa. Naša Lilu sa vtedy ide zblániť a ja tiež. Steak opekajte z každej strany asi dve a pol minúty, v prípade, že dávate prednosť krvavejším steakom bohate postačí aj kratší čas. Toto je úplne jednoduchá príprava, pre kvalitnejšiu prípravu steaku by ste ho mali nechať dojsť ešte v rúre, používať teplomer, aby ste vedeli aký bude vo vnútri, ale toto nechajme teraz bokom. Ja som ho opekal možno okolo troch minút, lebo som ho nejedol sám a Mižu moc krvavým veciam neholduje. To ako si ho pripravíte je teda na vás.
  • Po tepelnej úprave steak nechajte chvíľu odpočívať na doske. Chlieb rozrežte pozdĺžne na dve polovice a spodnú potrite hrubozrnou horčicou. Pridajte zelený šalát. Asi najviac sa hodí rukola, ale toto je opäť na vás. Asi po troch minútach odpočívania steak nakrájajte na tenšie pásiky. Bude z neho vytekať šťava a vám slinky. Plátky naukladajte na šalát, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu a lístky oregana. Pokvapkajte šťavou z limetky a olivový olejom. Na toto všetko pridajte kečup. Ja som použil ten náš, za ktorý dám ruku do ohňa. Ak nemáte domáci poctivý kečup použite, prosím, nejaký naozaj kvalitný. Vyhnite sa všetkým tým lacným bludom, stoja za .. a iba čo si pokazíte chuť. Ak nemáte dobrý kečup radšej na steak nič nedávajte!
  • Na doske vám ostane veľa šťavy a zbytok korenia zo steaku. Nevyjde to navnivoč. Druhou polovicou chleba z vnútornej strany všetku tú dokonalú šťavu vytrite a položte na steak. Pre mňa naozaj steakový sen a keď ho doplníte o dobré pivo, tak to už je obed ako sa patrí!

 

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

chlapský steakový sendvič

Kamil