domáca vianočka, recept

Domáca vianočka

Už samotný názov prezrádza, že ide o typicky vianočné jedlo, ktoré je obľúbené hlavne u nás a v Čechách. Sladké kysnuté cesto a riadna dávka hrozienok a občas aj lupienky mandlí navrchu. Ja si spomínam, že ako deti sme Vianočku dostávali počas sviatkov s čerstvým maslom a horúcim kakaom na raňajky. A to sú skvelé spomienky.

Tieto Vianoce bolo všetkého dostatok a k vianočke sme sa dostali až v novom roku. Ja si však myslím, že dobrá domáca vianočka nikdy nie je zlá a ak na ňu dostanete chuť, tak si ju pokojne pripravte aj v najhorúcejšom lete.

domáca vianočka, recept

kosik

Na prípravu domácej vianočky budete potrebovať:
2 lyžičky sušených kvasníc
300 ml vlažného mlieka
500 g hladkej múky T650
½ lyžičky soli
60 g zmäknutého masla
2 lyžice cukru
2 hrste hrozienok
Na glazúru:
1 žĺtok
1 lyžica mlieka 
Na posypanie:
hrsť mandľových lupienkov

 

domáca vianočka, recept

A takto na to:

  • Cukor nasypte do nádoby s mliekom a dobre premiešajte. Kvasnice vsypte do 100 ml mlieka, nechajte 5 minút aby sa kvasnice rozpustili a premiešajte.
  • Do veľkej misy nasypte múku, uprostred spravte jamku a vlejte rozpustené kvasnice. Drevenou vareškou primiešajte toľko múky, aby vzniklo mäkké cestíčko. Prikryte čistou utierkou a nechajte odpočívať 20 minút. Cestíčko narastie a spení.
  • Do jamky nalejte polovicu zvyšného mlieka a zmiešajte s múkou. Pridajte soľ, maslo, hrozienka a podľa potreby dolejte mlieko tak, aby vzniklo mäkké vlhké cesto. Preneste na ľahko pomúčenú dosku a mieste 10 minút. Vložte ho do misy, prikryte utierkou a nechajte 1 a ½ až 2 hodiny kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte hánkami prstov a nechajte ešte 10 minút odpočívať.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto rozdeľte na tri časti, z každej vyvaľkajte valec dlhý 40 cm a spleťte ich spolu. Zapletenú vianočku preložte na maslom vymastený plech, prikryte ju utierkou a nechajte ďalších 35 až 40 minút kysnúť. Povrch natrite vajcovou glazúrou a pečte 30 až 40 minút.

 

recept, domáca vianočka

recept, domáca vianočka

recept, domáca vianočka

recept, domáca vianočka

recept, domáca vianočka

recept, domáca vianočka

 

Mižu

 

 

Vaše komentáre