milánske rizoto, risotto alla milanese

Risotto alla Milanese

posted in: Hlavné jedlá | 0

Prežili sme sviatky. Všetci sme určite prejedení z množstva tých našich tradičných vianočných jedál a sladkého pečiva. Ale aj o tom sú Vianoce. So začiatkom nového roka však nastal čas na ľahšie jedlá, ktoré nášmu telu doprajú trochu oddychu. Dnes teda máme pre vás recept na krémove talianske rizoto, ktoré je naozaj výnimočné. Jeho základnou ingredienciou je totiž šafrán a ten je vskutku luxusnou prísadou. Jeho cena na kilogram je závratná!

Milánske rizoto patrí medzi taliansku klasiku. Hodí sa nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k rôznym ďalším jedlám. Krémové rizoto, ktorého základ stojí na kvalitnej ryži, šafráne a parmezáne vás upúta svojou sviežou žltou farbou a rovnako sviežou chuťou.

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

kosik

Na Risotto alla Milanese alebo milánske rizoto budete potrebovať:
(2 osoby)
1 šálku ryže arborio alebo carnaroli
1 šalotku
1 g pravého šafránu
1 dcl bieleho vína
asi 1 l kvalitného vývaru
2 lyžice masla
parmezán
soľ

 

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

A takto na to:

  • V širokom kastróle si rozohrejte lyžicu masla a orestujte na nej najemno nakrájanú šalotku. Pridajte nepremytú ryžu a chvíľku restujte. Asi po minúte podlejte vínom a nechajte ho vyvariť. Teraz pridajte šafrán a farba ryže sa z bielej zmení na sýtožltú.
  • Postupne k ryži pridávajte vždy naberačku teplého vývaru. Aký vývar použijete je na vás; ak toto rizoto plánujete použiť ako prílohu napríklad k rybe použite vývar rybací. Ak ho plánujete jesť samostatne, prípadne ako prílohu k nejakému mäsu tak hovädzí, či kurací. V každom prípade by sa malo jednať o váš vlastný a poctivo pripravený vývar. Nepoužívajte žiadne bujónové kocky a nekazte si chuť. Pridávajte vždy len toľko vývaru, koľko ryža dokáže absorbovať a miešajte. Varte na miernom ohni asi 15 až 18 minút, tak ako pri cestovinách aj tu platí, že ryža by mala byť al dente. Dochuťte soľou, ale ak používate solený vývar tak opatrne.
  • Nakoniec vmiešajte najemno nastrúhaný parmezán a lyžicu masla a rizoto nechajte aspoň minútu odpočívať. Podávajte jemne posypané parmezánom.

 

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

risotto alla milanese, milánske rizoto, šafránové rizoto

Kamil

Vaše komentáre