Tekvicový tart s batátom

Tekvicová sezóna je v plnom prúde. V obchodoch máme momentálne na výber toľko druhov a chutí, až je ťažké si medzi nimi vybrať tú správnu. Ja som sa rozhodla pre maslovú tekvicu, ktorá sa do koláčov veľmi dobre hodí. Okrem toho má prenádhernú oranžovú farbu, a to je jej ďalšie neodolateľné plus. No a batáty? Jednoducho si tak stojím pred regálom s tekvicami, vyberám tú správnu, a zrazu mi padol pohľad na sladké zemiaky. Hneď som vedela, že to bude neodolateľná kombinácia. 

Tí, čo ma poznáte viete, že na bielu múku nedám dopustiť, ale pri tomto recepte som spravila malú výnimku. Takže milovníci zdravšej verzie koláčika si tiež prídu na svoje. A mimochodom, do celého receptu šlo 45 g cukru, za čo som na seba tiež nesmierne hrdá. Takže, hor sa do toho. Myslím, že nebudete sklamaní.

kosik

Na prípravu tekvicového tartu s batátom budete potrebovať (25 cm priemer):
1 batat (sladký zemiak)
120 g studeného masla
45 g práškového cukru
170 g žitnej (alebo inej tmavej múky)
štipku soli
Na prípravu tekvicového krému budete potrebovať:
500 g maslovej tekvice
2 lyžice masla
5 ks klinčekov
1 ks celej škorice
10 g čerstvého zázvoru
2 lyžice medu
2 vajcia
250 g mascarpone

A takto na to:

Sladký zemiak nakrájajte na kocky a uvarte v čistej vode do mäkka. Po uvarení ich preceďte, rozmixujte na kašu a nechajte v chladničke vychladnúť. Do kuchynského robota navážte 130 g vychladenej bataty kaše, maslo, cukor, múku a soľ. Striedavo mixujte, asi tri krát po dve sekundy. Cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku, vypracujte ho a v tvare placky zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte 30 minút v chladničke.

Pripravte si tekvicové pyré. Maslovú tekvicu olúpte, očistite a nakrájajte na kocky. Vložte do hrnca spolu s maslom, klinčekmi, škoricou, zázvorom a dvoma lyžicami medu. Aby sa vám tekvica nepripaľovala, môžete pridať jednu lyžicu vody. Za občasného miešania duste pod pokrievkou, kým tekvica úplne nezmäkne. Po uvarení vyberte klinčeky, škoricu a rozmixujte. Pyré prepasírujte cez tenké sito a nechajte vychladnúť.

Cesto rovnomerne rozvaľkajte. Priemer kruhu by mal byť o čosi väčší, ako priemer formy. Pracujte rýchlo, aby sa cesto čo najmenej zahrialo. Preložte ho do pripravenej formy, prstami zatlačte tak, aby sa prilepilo po celom obvode a ostrím nožom odrežte prebytočné zvyšky. Ak sa vám cesto pri príprave zohrialo, vložte formu na pár minút do chladničky, a až potom režte. Kým sa rúra predhreje na 180 stupňov, cesto dajte do chladničky. Pred pečením popichajte vidličkou. Pečte približne 10 až 15 minút. Po upečení vyberte.

Pokračujte v príprave tekvicového krému. Tekvicové pyré, vajcia a mascarpone by mali mať podobnú teplotu. Všetko spolu rozmixujte. Prelejte do formy s upečeným cestom, uhlaďte a pečte pri teplote 160 stupňov asi 50 minút. Po vypnutí ho nechajte ešte 10 minút v rúre, až potom vyberte. Nechajte vychladnúť, posypte tekvicovými semenami a podávajte.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre