ribeye steak

Rib Eye steak a grécke baklažánové pyré

Nepoznám nikoho kto by nemal rád steak. Steak je totiž absolútne fantastická vec. My ho máme radi pripravený medium a celkom nám k nemu stačí pár zemiačikov, bylinkové maslo a nič viac nám netreba. Tentokrát sme sa však nechali inšpirovať septembrovými týždňami, ktoré sme strávili v našom Grécku a pripravili baklažánové pyré. To mi bolo doporučené v jednej krásnej taverne na Skiathe ako domácu špecialitu a bola to láska na prvé sústo. A som si istý, že zachutí aj vám. Rib Eye steak a grécke baklažánové pyré.

Aj tento recept sme pripravili v spolupráci s likérom Becherovka Original. Chuť byliniek sa k čistej chuti hovädzieho mäsa dokonale hodí.

rib eye steak

kosik

Na Rib Eye steak budete potrebovať (2 porcie):
2 ks kvalitného Rib Eye steaku
2 baklažány
lyžicu múky
250 ml smotany na varenie
maslo
1 cibuľu
tymián
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin

 

rib eye steak

A takto na to:

  • Baklažány pozdĺžne rozrežte a v dužine nožom vytvorte mriežku. Osoľte, okoreňte a polejte olivovým olejom. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Nechajte vychladnúť. Keď už baklažány nie sú horúce vydlabte z nich dužinu a celkom najemno ju rozsekajte. Na panvici rozpustite maslo a pridajte k nemu baklažán. Poprášte múkou a pomaly smažte. Zalejte smotanou, dochuťte maslom a povarte. Varte dokým nevznikne jemné pyré. Ak je to potrebné môžete ho rozmixovať ponorným mixérom.
  • Mäso vytiahnite z chladničky minimálne polhodinu pred jeho samotnou prípravou. Steak posypte lístkami tymiánu a pokvapkajte olivovým olejom. Poriadne rozpáľte panvicu. Nepridávajte na ňu olej, postačí vám ten, ktorý ste dali na mäso. Opekajte z každej strany asi 3 minúty (čas si samozrejme môžete prispôsobiť podľa toho, ako máte radi steak pripravený). Hotový steak osoľte  a okoreňte, položte naň kúsok masla, zabaľte do alobalu a nechajte asi 10 minút odpočívať.
  • Baklažánové pyré a steak uložte na tanier. Polejte šťavou, ktorú mäso pustilo. Navrch mäsa môžete dať aj osmaženú cibuľku do chrumkava.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

rib eye steak

rib eye steak

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre