Plnená paprika

Plnená paprika s paradajkovou omáčkou

Lokálnosť a sezónnosť sa častokrát spomína ako základný princíp dobrého jedla. A tak sa poďme nachvíľu pobaviť o slovenských potravinách. Ako často im dávate prednosť? Čo je lepšie, paradajka z dovozu v januári alebo taká tá domáca v lete? A je jedno, či si ju vypestujete sami alebo si ju kúpite od poctivých slovenských farmárov, ktorí majú v rukách roky tvrdej práce. Pre nás je to jasné. V lete dávame vždy prednosť lokálnej produkcii. Čo si nevieme vypestovať sami kupujeme na trhu alebo v obchode od slovenských farmárov. A v recepte, ktorý vám dnes ponúkame na toto klasické letné jedlo nie je použitá žiadna surovina, ktorá by nemala pôvod u nás doma. Slovenské paradajky, slovenská paprika a aj mäso zo slovenskej farmy z BILLA.

Plnená paprika v paradajkovej omáčke je pre nás zosobnením pomaly končiaceho sa leta. Jedlo našich starých mám, ktoré sme roky počas prázdnin jedávali má v sebe všetkú chuť leta. Nemyslíme to ako metaforu, naozaj takto nám chutí leto. A aké jedlo je pre vás to typicky letné, kde dokážete využiť čisto naše slovenské produkty? A venujete v obchode pozornosť pôvodu potravín alebo to pre vás nie je dôležité?

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

kosik

Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (4 porcie):
Na plnenú paproku budete potrebovať:
4 väačšie zelené papriky
500 g bravčového pliecka (môže byť už mleté)
80 g ryže
1 menšia cibuľa
1 lyžičku mletej rasce
2 strúčiky cesnaku
pár smietok citrónového tymiánu
asi lyžicu nasekanej pažitky
pár lístkov bazalky
pár lístkov čerstvého oregana
soľ + čerstvo mleté čierne korenie
Na paradajkovú omáčku:
1 kg čerstvých paradajok
1 menšiu cibuľa
trochu rastlinného oleja
1 lyžicu hladkej múky
1 lyžicu cukru
1 lyžicu paradjkového pretlaku
1 bobkový list
pár guličiek nového korenia
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
 

A takto na to:

Mäso pomeľte, dobre osoľte a okoreňte korením a rascou a pridajte doň na drobno nasekané bylinky (v drvivej väčšine receptov na plnenú papriku sa s bylinkami nestretnete, pre nás však bylinky sú absolútnou súčasťou hlavne letného varenia a tak ich k mletému mäsu pridávame), na jemno narezanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku, do polovice uvarenú ryžu a všetko dobre premiešajte. Nechajte chvíľu odpočívať. Z paprík odrežte konce a odstráňte semiačka. Mäsovú zmes dobre natlačte do pripravených paprík.

Na oleji si speňte cibuľu narezanú na drobno a pridajte k nej aj narezané paradajky. Je jedno aké paradajky použijete, mäsitejšie sú však lepšie. V našom prípade sme použili to, čo sme mali po ruke, teda mix rôznych paradajok z nášho sklenníka. Paradajky osoľte, okoreňte a posypte cukrom. Chvíľu duste a odstavte. Keď paradajky trochu vychladnú dobre ich rozmixujte za použitia výkonnejšieho mixéra. Na troche oleja si pripravte svetlu zápražku z múky, pridajte pretlak, dobre premiešajte a podlejte vodou. Pridajte tiež rozmixované paradajky, dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením, ak treba aj cukrom. Omáčka ešte nebude celkom hustá, ale práve o to nám ide. Do omáčky vložte bobkový list a nové korenie, pridajte papriky a varte asi 45 minút. Za ten čas sa vám mäso v paprike uvarí a omáčka by sa vám mala trošku zredukovať. Omáčku môžte ešte raz po vybratí paprík rozmixovať do hladka.

Plnenú papriku my podávame s varenými zemiakmi, prílohu si však zvoľte podľa seba. Bežte sa používaju zemiaky, parená knedľa alebo aj ryža.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre